Fler behöriga till gymnasiet i Östergötland i år

Gymnasiebehörigheten har blivit högre sedan förra året – generellt i Sverige men även runt om i Östergötland. I Linköping är nästan 85 procent behöriga att söka yrkesprogram.

Nästan 85 procent av niondeklassarna i Linköpings kommun är behöriga att gå vidare till gymnasiet, enligt den preliminära betygsstatistiken. De slutliga betygen sätts i augusti.

Nästan 85 procent av niondeklassarna i Linköpings kommun är behöriga att gå vidare till gymnasiet, enligt den preliminära betygsstatistiken. De slutliga betygen sätts i augusti.

Foto: Jessica Gow/TT

Östergötland2021-08-03 19:00

– Vi fick signaler redan vid julbetyget att det såg bra ut, säger Christel Horsak, avdelningschef för grundskolan i Linköpings kommun. 

I kommunen har andelen niondeklassare som är behöriga till gymnasiet nämligen ökat från 82,8 procent förra året till 84,7 procent i år. En ganska stor procentuell ökning, menar Christel Horsak, och den är del av en utveckling som synts sedan 2018. Det är visserligen preliminär statistik – men i och med sommarskola kommer siffran troligen öka ytterligare. 

– Samtidigt kan man inte jämföra år för år eftersom det är nya elever, utan se över tid att vi är på rätt väg. Men Linköping har haft som mål att få varje enskild elev att höja sig, och jag tänker att det har fått effekt – inte bara i år utan under tre år.  

Även meritvärdet har höjts till ett snitt på 235,3 i Linköping i år, från 2018 års 221,6. 

Vad resultaten beror på kommer nu att analyseras. Men Christel Horsak säger att man har jobbat aktivt och medvetet med att höja resultaten och hon tror även att fokuset på undervisning under pandemin har gett effekter. 

– Det har inte varit så mycket annat som konkurrerat, som olika projekt eller aktiviteter. Allt det har ju legat nere. Då har lärarna kunnat fokusera på undervisningen. 

Att grundskolorna i Linköping kunnat ha öppet tror hon också har haft betydelse för eleverna. 

– Jag tror de har haft stor glädje av att vi kunnat vara igång. Då har vi kunnat jobba med eleverna. Men det finns en risk att pandemin får en effekt på betygen om ett antal år, yngre elever har ju också upplevt pandemin. Där får vi vara observanta. 

På flera ställen i Östergötland syns samma utveckling mot högre gymnasiebehörighet. I Norrköping är 84 procent av de som gått ut nian behöriga till gymnasiet, en ökning från förra årets 82 procent. I Motala har behörigheten ökat från 78 procent till 80. 

I Sverige som helhet är siffran dock något högre: 85,9 procent av niondeklassarna är behöriga att söka yrkesprogram. Där är ökningen sedan förra året däremot mer marginell, det har varit en ökning med 0,3 procentenheter. 

– Så länge det inte är 100 procent kan man aldrig vara nöjd. Det är fortfarande 15 procent som inte har möjligheten att gå vidare till gymnasiet, och det är för många. Men man kan säga att vi är på god väg, och att det ser bättre ut än vad det har gjort, säger Christel Horsak. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!