Fler östgötar drabbas av den svårbotade könssjukdomen

Fler östgötar får diagnosen gonorré. Samtidigt blir den allvarliga sjukdomen svårare att bota med antibiotika.

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland, tycker att utvecklingen är oroande.

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland, tycker att utvecklingen är oroande.

Foto: Lisa Brunzell

Östergötland2014-07-20 22:00

– Det finns inte så många preparat kvar som biter på gonorrébakterien, förklarar östgötalandstingets smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

År 2011 anmälde landstinget elva gonorréfall. Sedan dess har allt fler smittade hittats. Under 2013 hittades 32 sjuka och under första halvåret 2014 har redan 26 östgötar fått diagnosen.

– Gonorré är vanligare utomlands och bakterien har lärt sig resistensutveckling. Därför typbestämmer vi numera alla fall som hittas och testar vilken bakteriestam de tillhör. Vi ser till att de verkligen svarar på antibiotikan innan vi behandlar, säger Britt Åkerlind.

Liksom många andra sjukdomar är gonorré alltså en sjukdom som kan komma att bli obotlig när inget antibiotikum längre hjälper. Men att antalet upptäckta fall har ökat så lavinartat de senaste månaderna betyder inte att många fler har smittas nu. Snarare visar ökningen att det, fram till förra sommaren, fanns ett mörkertal för att analysmetoden då var osäker.

– Då hade vi en testmetod som gick ut på att odla bakterien. Gonorrébakterien är ganska känslig så om provet blev för varmt eller för kallt hände det att bakterierna dog och man fick ett negativt provsvar.

Dessa provsvar kom inte med i sjukdomsstatistiken trots att läkarna på länets mottagningar för sexuellt överförbara sjukdomar behandlade patienterna utifrån deras symptom trots det negativa provsvaret.

I juni förra året fick Östergötland, senare än många andra, en teknik som innebär att bakterierna studeras genetiskt istället för tillväxtmässigt.

– Då går det att få rätt svar även om bakterien är död, säger Britt Åkerlind.

Den nya tekniken gör att man även kan leta efter gonorrébakterien när man analyserar klamydiaprover. Det gör att flera fall upptäcks tidigt.

Av de hittade fallen är fler män än kvinnor och en överrepresentation finns bland homosexuella män. En tydlig koppling finns också till storstadsregioner och till personer som har haft sex i Thailand.

Britt Åkerlind tror kanske inte att unga tänker på att de vill kunna få barn i framtiden eller att tidigare lättbotade sjukdomar kan komma att bli plågsamma och dödliga när bakterierna övervinner antibiotikan. Vad gäller att skydda sig mot gonorré tipsar hon om ett enkelt sätt.

– Jag vill verkligen, verkligen råda till kondom.

I resonemanget kring hur informationen om kondomens betydelse ska nå rätt personer resonerar hon:

– Det kanske skulle kunna ingå i flygbiljetten till vissa destinationer?

Hur vanligt är gonorré?

För tre år sedan identifierades elva gonorréfall i östgötalandstinget. 2012 upptäcktes 20 fall och 2013 fick 32 östgötar diagnosen.

Gonorré är en av cirka 60 sjukdomar som i Sverige är anmälningspliktiga vid upptäckt. Sjukdomen är inte så vanlig som klamydia, men efter att antalet fall har minskat sen 1970-talet har gonorré åter blivit en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige.

År 2013 anmäldes 1 114 fall av gonorré. Med hjälp av nya mätmetoder ställs tidigare och säkrare diagnoser.

Den smittade är skyldig att uppge sina sexualpartners för att sjukvården ska kunna spåra smittan. Att ljuga eller undanhålla sådan information är ett lagbrott.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Landstinget i Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om