Enligt Per-Olof Lindh, enhetschef för skuldsanering vid Kronofogdemyndigheten, finns det flera anledningar till att fler människor skickar in en ansökan.
Krediter en vana– Jag tror att man har blivit mer medveten om att möjligheten finns och tv-program som ”Lyxfällan” kan påverka, säger han.
Men det har också skett en utveckling i samhället där det blivit lätt att skaffa sig nya snabblån och krediter, tjänster som kan försätta människor i svåra ekonomiska situationer.
Enligt Per-Olof Lindh finns det även en press från omgivningen, att man ska ha råd att resa, eller köpa en ny bil.
– Har man inte bra koll på ekonomin är det lätt att gå ut och handla. Det blir en vana att leva på krediter. Men överskuldsatta kostar samhället mycket pengar, poängterar han.
LagändringarSedan lagen om skuldsanering infördes 1994 har det skett flera lagändringar, till konsumenternas fördel. 2011 beslutade riksdagen att även småföretagare har rätt att ansöka. En utredning baseras heller inte längre bara på gamla skulder, som tidigare.
Och 60–65 procent av alla ansökningar om skuldsanering som skickas in till Skatteverket beviljas.
– Siffran har varit tämligen stadig de senaste åren.
Kunskap viktigtPer-Olof Lindh anser att den ekonomiska uppfostran har blivit sämre i landet. Att redan i skolan prata om hushållsekonomi och lära sig att man kan spara pengar på ett konto tycker han därför är viktigt.
Hur är den allmänna synen på kronofogden?
– De som varit i kontakt med oss är mer positiva än de som inte varit det. De ser oss som liemannen som tar allt. Vi gör tvångsåtgärder och vräker folk eftersom vi måste följa lagarna. Men de som jobbar här är också duktiga på att prata med människor i svåra situationer.
Läs hela artikeln i lördagens Corren