- Har man ett andningspåverkat barn ska man söka vård, säger Åsa Lundberg, vårdenhetschef på BAVA, Barnakuten vid Universitetssjukhuset.
En RS-virusinfektion brukar börja som en förkylning med snuva, hosta och feber.
– Viruset drabbar även vuxna och äldre barn, men de får oftast inga större besvär. De är det de allra minsta, barn som är upp till ett år, som kan få det jättejobbigt. De har svårt att få upp det sega slemmet som karaktäriserar RS-viruset.
Enligt vårdguiden.se ska man söka vård omedelbart om barnet inte orkar äta, blir slött, får andningsuppehåll eller blir blåaktigt. Vården bör också kontaktas om barnet tillhör en riskgrupp, exempelvis är för tidigt född eller har en hjärtsjukdom.
– Här hamnar de svåraste fallen, säger Åsa Lundberg och berättar att tre barn låg inlagda för vård på US på fredagen.
– Under de senaste veckorna innan dess har vi haft två fall per vecka. Vi följer Smittskyddsinstitutets rapporter och där får vi bekräftat att virus-säsongen är här. Det brukar bli när första kylan kommit.
Barnen som kommer till vårdcentral eller sjukhus kontrolleras genom ett slemprov.
Kan man undvika viruset?
– Vi brukar rekommendera föräldrarna när de lämnar BB att hålla sig hemma och inte ta med det nyfödda barnet till köpcentrum eller andra stora folksamlingar. Det är svårt att förebygga en bacill. När barnet väl fått viruset är det viktigt att hålla näsan ren och att barnets huvud är i högläge. Det är bra att vistas utomhus i friska luften