Flera blåsiga dygn väntar i länet – och här varnar SMHI

Några blåsiga dygn är att vänta i hela Östergötland. Längs Östersjökusten har SMHI till och med utfärdat en gul varning för rejäl blåst.

Nedfallna träd kan bli följden av kommande dagars blåsiga väder.

Nedfallna träd kan bli följden av kommande dagars blåsiga väder.

Foto: Dennis Petersson

Östergötland2023-10-19 14:30

Enligt SMHI:s varning är det främst över hav som det kan blåsa på ordentligt de kommande dygnen. Redan från torsdagskvällen är det gul varning för kulingvindar, runt 15 meter i sekunden från nordost, på norra Östersjön, inkluderat även Bråviken och andra kustnära områden.

Från fredagsmorgonen, klockan 06.00, berör vindvarningen även mellersta Östersjön, och den kvarstår sen ända till lördag eftermiddag längs hela Östgötakusten.

– Det blir mycket blåsigt de kommande dygnen, men över inlandet i länet har vi inte gjort bedömningen att det kommer upp på varningsnivå. Främst från fredag kväll till lördag eftermiddag kan vi ändå räkna med vindbyar upp mot 18–20 meter i sekunden över Östergötland, så vi kommer titta närmare på det här framåt, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI i Norrköping.

Att säsongens första snö kan beröra Östergötland under natten till fredagen, rapporterade vi om under onsdagen. Den prognosen stod kvar även på torsdagsförmiddagen, men i något nedbantad form, enligt Marie Staerk.

– Senaste körningarna här har dragit ner lite på snömängden som kan förväntas. Vi har diskuterat vad det här skulle kunna få för konsekvenser, men har inte utfärdat någon varning då vi är väldigt tveksamma att det blir nåt som lägger sig på vägarna. Det är blötsnö det handlar om och temperatur på plussidan även i vägbanorna, säger Marie Staerk om senaste läget för säsongens eventuella första snöflingor över länet.

Snö på marken eller ej – desto mer klart är att några riktigt blåsiga dygn väntas.

SMHI har utfärdat gul vindvarning för Östergötland.
SMHI har utfärdat gul vindvarning för Östergötland.
Karta: SMHI
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!