– Vi ser att tobaksarbetet i kommunerna i flera fall är eftersatt och lågt prioriterat, säger Caroline Amundsson vid enheten för social hållbarhet på länsstyrelsen i Östergötland.
Under våren gör länsstyrelsen inspektion i Norrköping, Finspång och Åtvidaberg för att granska hur kommunerna sköter sitt uppdrag att kolla dem som har tillstånd att sälja tobak, och se hur insatser mot tobak bland unga och rökning i offentliga miljöer ser ut.
Under hösten inspekteras Linköping, Motala, Mjölby och Vadstena och 2017 Kinda, Ydre, Boxholm, Söderköping, Valdemarsvik och Ödeshög.
– Vi kan också ge råd och stöd och vägledning om hur kommunerna kan jobba mot tobak, säger Caroline Amundsson.
12 000 rökare dör
Sverige har jämfört med flera andra länder gått långt i folkhälsopolitiken med skyddslagstiftning mot tobak där målet är att färre människor ska röka, exempelvis infördes 2005 rökförbud på krogar och restauranger. Men fortfarande dör 12 000 personer i Sverige varje år av rökning och ytterligare 100 000 personer får rökningsrelaterade sjukdomar som kräver vård.
Regeringen vill skärpa tobakslagen och de hårdare tagen är sanktionerade på EU-nivå där nya direktiv bland annat ska tvinga tobaksbolag att visa både varningstext och avskräckande fotografiska bilder på sina förpackningar. Regeringen har också föreslagit ett förbud mot smaksatta cigaretter, som främst attraherar tonåringar och unga vuxna.
Rökte på alla skolgårdar
Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet över kommunerna, anser att Östergötlands kommuner tämligen väl sköter tillsyn enligt alkohollagen men insatser mot tobak är för svaga. Vissa kommuner har lagt ansvaret för tobakstillsynen på någon anställd vid miljökontoret som ska sköta granskningen vid sidan av andra uppdrag. I andra kommuner är det alkoholhandläggare som ska sköta tobaken också.
– Ska en anställd göra tobakstillsynen på en liten procent av tjänsten så blir det inte så mycket gjort. Vi har inga synpunkter på hur kommunen väljer att organisera sitt jobb, men vi vill veta om de gör vad lagen kräver av dem, säger Caroline Amundsson.
Hösten 2015 kom länsstyrelsen med en rapport där 23 skolgårdar i Östergötland hade granskats. År 1994 infördes rökförbud på svenska skolgårdar men undersökningen avslöjade rökning på samtliga 23 besökta skolgårdar.