Videon är inte längre tillgänglig
”Det sammantagna materialet ger uttryck för en upplevd repressaliekultur där medarbetare på olika sätt tilldelats sanktioner vid synpunkter, kritik eller frågor om verksamheten” skriver Malin Wieslander, forskare vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet i sin rapport om östgötapolisen, som släpptes på torsdagen.
Malin Wieslanders forskning, som bygger på intervjuer med poliser i ingripandeverksamheten (yttre tjänst) i Östergötland visar det som flertalet poliser i intervjuer med tidningen tidigare vittnat om: En djup förtroendeklyfta har uppstått mellan personal ”på golvet” och chefer på olika nivåer.
– Bilden är mycket samstämmig. De poliser jag talat med har ett gemensamt sätt att beskriva situationen och det visar hur utbrett det här är, säger Malin Wieslander.
Innebär samstämmigheten i de berättelser du fått att bilden som poliserna ger också är sann?
– Det är egentligen inte väsentligt om det är sant eller ej. Majoriteten upplever och tror att det är sant och agerar utifrån det, så att tystnaden råder.
Inom östgötapolisen kan den som kritiserar arbetssätt, arbetsuppgifter, ledarskap eller bemanning råka ut för nedtryckning och bestraffning i form av oattraktiva arbetsuppgifter, utebliven befordran, utfrysning eller skitsnack, visar Wieslanders rapport. Poliserna berättar om egna erfarenheter eller kollegor som de sett eller hört har råkat illa ut.
Malin Wieslander har anlitats av Robert Wallén, chef för Polisområde Östergötland. Allt fler frustrerade poliser hade kritiserat myndigheten i intervjuer med media. Upprepade medarbetarenkäter hade visat på stort missnöje med chefskap och arbetsmiljö och uppsägningarna från Polisen hade börjat ta fart. Efter att Wallén tillträtt som ny polisområdeschef ville han ha en extern kartläggning av problemen.
Wieslander blev själv delvis överraskad av det allvarliga läget som rapporten avslöjar. Nu måste polisledningen återvinna personalens förtroende för att vända utvecklingen.
– Inga åtgärder som görs kommer att tas väl emot utan att ledningen har de anställdas förtroende, säger Malin Wieslander.
Vad händer om polisledningen fortsätter som förut efter din rapport?
– Då kommer läget att bli ännu värre. Det blir i så fall för personalen ytterligare ett bevis på att ledningen inte lyssnar.
Robert Wallén, polisområdeschefen som beställt undersökningen, har inte tänkt att åta läget förvärras.
– Nästa vecka ska alla chefer få en genomgång av forskaren om resultatet. Därefter ska alla arbetsgrupper gå igenom rapporten, säger Robert Wallén.
Den otillåtande kulturen där medarbetare inte vågar uttala kritik och kan bli bestraffade går tvärtemot Polisens värderingar och demokratiska uppdrag, menar Wallén.
Vad ska du göra åt de problem i din organisation som rapporten beskriver?
– Jag vill inte färga den interna diskussion som vi ska ha genom att prata om det nu. Nu ska vi alla diskutera materialet. Vi ska tala om hur vi vill att det ska vara istället, och diskutera hur vi ska ta oss dit.
Den pågående omorganisationen av Polismyndigheten får just nu skarp kritik, både internt och från andra delar av samhället. Problemen med kritik som tystas eller bestraffas handlar dock inte om omorganisationen utan om en kultur som växt fram inom myndigheten, menar Malin Wieslander.