Forskarna tror politikerna är för fega

Två av de forskare som åker till klimatmötet i Madrid tror att politikerna saknar det mod som krävs för att nå klimatmålen.

Professor Björn-Ola Linnér, forskar om internationell klimatpolitik och hållbar utveckling.

Professor Björn-Ola Linnér, forskar om internationell klimatpolitik och hållbar utveckling.

Foto: David Brohede

Östergötland2019-12-02 06:00

Liu-forskarna Björn-Ola Linnér och Mathias Fridahl forskar på klimatpolitik, båda är övertygade om att människan påverkar klimatet och tror att det är bråttom att vidta åtgärder.

– Det som är intressant är att man nu pratar om "transformation", det vill säga en djup strukturomvandling. Vi har väl haft en lite naiv inställning till hur otroligt stor samhällsomställning vi står inför om vi ska greja de här klimatmålen, säger professor Björn-Ola Linnér.

Björn-Ola tycker att mycket av det som redan görs är bra, men det behövs mycket mer.

– När vi skulle behöva ta hundramilakliv så tar vi fortfarande bara kilometersteg.

Tror ni att politikerna vågar fatta de beslut som krävs för att nå målen?

– Nej, inte än. Jag tror inte de kommer att våga. Det krävs ett enormt politiskt mod, men trycket ökar på politiker och näringsliv att leda en hållbar samhällstransformation, säger Björn-Ola Linnér.

Hans kollega universitetslektor Mathias Fridahl håller med.

– Det här är den stora utmaningen. Det är inte att vi saknar kunskap och det saknas egentligen inte heller vilja, men det saknas ett politiskt mod. Jag vill vara optimist och jag jobbar så mycket jag kan för den frågan. Klimatsystem reagerar långsamt, man ser effekter med viss fördröjning, vilket i sin tur kan påverka att beslut inte fattas i tid. Samtidigt finns konflikter mellan vad vi behöver göra och andra politiska målsättningar runt om i världen, vilket gör det svårt för politiker att våga gå tillräckligt långt.

Universitetslektor Mathias Fridahl forskar just nu på "sociala och politiska förutsättningar för negativa utsläpp".
Universitetslektor Mathias Fridahl forskar just nu på "sociala och politiska förutsättningar för negativa utsläpp".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!