Arbetslösheten har varit hög i Norrköping i många år. Orsaken är att utbildningsnivån bland de arbetssökande är låg och att många som tidigare fått ersättning via försäkringskassan har lång väg tillbaka till arbetslivet.
Minskningen har pågått åtminstone sedan februari, enligt Inger Schroeder som är arbetsförmedlingschef i Norrköping. Trots det är var åttonde person i arbetsför ålder arbetslös.
– Det var en tydlig minskning under våren. Det är särskilt glädjande att arbetslösheten bland ungdomar minskar, säger hon.
Men fortfarande är nästan var fjärde Norrköpingsbo mellan 18 och 24 år arbetslös.
– Det är en stor rörelse i ungdomsgruppen. Vissa har gått ut i jobb, säger Inger Schroeder.
Valdemarsvik är den kommun som har högst ungdomsarbetslöshet, med 25,4 procent. Lägst andel arbetslösa ungdomar finns i Linköping, med 13,2 procent.
Den stora andelen inskrivna ungdomar i Valdemarsvik beror enligt Gabriella Gylling, arbetsförmedlingschef i Finspång, Söderköping och Valdemarsvik, på att kommunen och arbetsförmedlingen jobbar aktivt med att fånga upp alla ungdomar.
– I Valdemarsvik är man duktig på att hämta in ungdomar som har ofullständigt gymnasium eller på andra sätt inte är färdiga för arbetsmarknaden, säger Gabriella Gylling.
Finspång är en av de östgötakommuner där ungdomsarbetslösheten minskat mest, och orsakerna är flera.
– Fler har gått till studier, fler till anställningar och färre har skrivit in sig. Det kan vara en effekt av att det är mindre ungdomskullar, Gabriella Gylling.