Gårdsföretag tar hjälp av tackor

På Stora Björksved lilla fårgård, en av länets första Grön arena-gårdar, finns ett klassrum av annat slag. Det är inhyst i fårstallet och här kan man lära sig nästan allt.

Individuellt. I fårhusets klassrum kan eleverna välja plats att läsa på efter eget huvud. Tyra Tillmar i förgrunden.

Individuellt. I fårhusets klassrum kan eleverna välja plats att läsa på efter eget huvud. Tyra Tillmar i förgrunden.

Foto: Mikael Svensson

Östergötland2015-03-19 11:00

Klockan är nio en tisdagsmorgon och ut ur boningshuset kommer Alva Holmstedt, Tyra Tillmar och Anna Riddarsporre. De går i tvåan i Grebo skola, är åtta år gamla och har energi till tusen.

– Vi har några morgonrutiner innan vi sätter igång med skolarbetet, säger Eva-Lena Swenson, lärare och ägare av gården i Grebo med alla dess djur.

Tjejerna springer upp på loftet och drar på sig sina stallkläder. Hunden Molly håller koll. Så springer de till fårstallet och släpper ut ett gäng får i hagen. Hönsen ska också ut. Därefter står läsning på schemat.

Alva, Tyra och Anna har var sin hjälpfröken. De heter Britta, Stjärna och Fia och de är gotlandsfår. De är väldigt tålmodiga, lugna och förlåtande. I klassrummet rör sig flera tackor, men de här tre är just deras. Barnen sätter sig hos sina får och läser för dem. Det blir lugnt och tyst en stund. Tackorna lyssnar men kritiserar inte.

Eva-Lena Swenson är lärare på Grebo skola. Hon har sett hur skolan ibland är en begränsande miljö. Mycket av lärarens energi läggs på att barnen ska sitta still. Därför har hon utvecklat ett pedagogiskt koncept på sin fårgård.

– Här finns så många möjligheter och det är underbart att vara pedagog här. Man kan nästan alltid säga ja och undervisningen kan anpassas efter individens behov, säger hon.

I en strid ström och med en fantastisk energi fortlöper förmiddagens undervisning. I fårhuset har Eva-Lena inrett klassrummet med pedagogiska hjälpmedel. Barnen får klättra upp på stora halmbalar för att träna tiotals-övergångar och komma på ng-ljud medan de borstar sina tackor. Dagen avslutas i boningshuset där barnen sitter runt bordet på stolar täckta av mjuka fårskinn.

Stora Björksved lilla fårgård är en av Östergötlands Grön arena-gårdar. Grön arena är ett projekt i Hushållningssällskapets regi. Syftet är att utveckla livskraftiga företag på landsbygden. Nyligen godkändes tio gårdar i Östergötland efter att entreprenörerna genomgått en utbildning. De erbjuder kommuner, landsting, andra vårdaktörer och skolor sina tjänster inom social omsorg, pedagogik och hälsa.

Projektledare på Hushållningssällskapet i Östergötland är Christina Nordström. Hon berättar att det ännu är lite trögt för de nybakade företagen att få till avtal, men flera är ändå på gång.

– Innan vi fått affären att rulla med de nu godkända gårdarna avvaktar vi med att starta en ny utbildning, men vi har trettio gårdar på kö, berättar hon.

Eva-Lena Swenson har fått en fem veckor lång provperiod i fårhusets klassrum av Åtvidabergs kommun. Sedan ska det utvärderas och självklart hoppas hon på att samarbetet ska fortsätta och utvecklas.

Av eleverna får undervisningen på gården högsta betyg. Ett unisont tio på en skala från ett till tio.

Gårdar erbjuder social omsorg

Grön arena

är en utbildning av gårdsföretag som erbjuder tjänster inom social omsorg, skola och hälsa i regi av Hushållningssällskapet. I Östergötland har tio gårdar godkänts att bli Grön arena-gårdar.

Stora Björksved lilla fårgård

Grundtanken är att undervisa barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Provperioden erbjöds elever i en hel skolklass som alla med stöd av sina föräldrar ville delta. Fyra elever lottades till att få vara med.

Hitta företagen

En broschyr om östgötagårdarna finns på Hushållningssällskapet Östergötlands hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om