Giftalger blommar i Gryt

Årets algblomning är i full gång. I Gryts skärgård rapporteras förekomsten variera från dag till dag.

Fritidsbåtar i Gryts skärgård

Fritidsbåtar i Gryts skärgård

Foto: Mikael Svensson

ÖSTERGÖTLAND2014-07-31 17:39

Ansamlingar av blommande giftalger har intagit stora delar av ostkusten. I Gryts skärgård varierar uppfattningen huruvida läget är värre än tidigare år.

– Inte än i alla fall, värre har vi varit med om, rapporterar Micca Andersson, bosatt på ön Kättilö i Gryts skärgård.

Hon bedömer att algsituationen varierar mycket från dag till dag.

– Norröver i Gryts skärgård finns en del, men i övrigt kan man säga att det kommer i sjok och beror mycket på vind.

Per Gräslund på ön Grönsö i norra Gryts skärgård är förfärad över hur de blågröna algerna frodas i år. Ostliga vindar har inneburit att algerna nu samlats intill land.

–  Hela hamnviken här vid Grönsö har belagts med ett upp till ett par tum tjockt täcke av stinkande alger, säger han.

Gräslunds oro är nu att algernas angrepp ska försämra det lokala fisket.

– Nu sjunker algmassan till bottnen. Vid det förra stora algangreppet för tio år sedan förändrades bottenfloran inom ett av skärgårdens bästa flunderfisken med bestående försämring av fisket som synbar följd. Årets algtillskott kan bli en lokal dödsstöt för detta fiske, säger han.

På havsnära Eköns Camping bedömer man att algsituationen snabbt hinner förändras under dagen, från förmiddag till eftermiddag beroende på hur vinden blåser. Eftersom campingen ligger längst ut vid kusten finns dock återkommande risk för algblomning. Tursamt nog har man dock upptäckt att det ofta går att bada vid klipporna om algerna ligger inne vid badbryggorna, och vice versa.

Informationscentralen för Egentliga Östersjön, administrerad via länsstyrelsen Stockholm, tolkar återkommande satellitbilder som visar algsituationen i Östersjön.

– Men just nu är det svårt att se något alls från satelliterna. De senaste dagarna har det varit väldigt molnigt, säger kontaktpersonen Sture Nellbring.

Under vårt samtal loggar han dock via datorn in sig på en kamera som visar bilder från Häradskärs fyr i Gryts skärgård.

– Det jag kan se är lite konstiga strukturer i vattnet. Men inga massor som tyder på att det skulle vara något större på gång, säger han.

Sture Nellbrings uppfattning är att algerna i år förekommer i större utsträckning norrut längs ostkusten, kring Stockholms skärgård. Men eftersom algerna bildas till havs, kan det dock vara bra att hålla tummarna för att det inte uppstår en vindsituation där ytansamlingarna driver mot land.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om