Goda tider för arbetsmarknaden

2018 förutspås bli ett bra år för arbetsmarknaden i Östergötland. Störst optimism finns inom byggbranschen.

Arbetsförmedlingen. I myndighetens prognos för 2018 förutspås arbetslösheten att minska.

Arbetsförmedlingen. I myndighetens prognos för 2018 förutspås arbetslösheten att minska.

Foto: Åke Karlsson

Östergötland2017-12-13 19:32

2017 har varit ett bra år när det gäller tillväxten av jobb i Sverige och Östergötland. Utvecklingen fortsätter nästa år. Det konstaterar Arbetsförmedlingen i sin rapport "Prognos för arbetsmarknaden 2018". I sin prognos konstaterar också myndigheten att arbetsgivarna i Östergötland är bland de mest optimistiska i hela landet. Alla branscher förutom skogs- och jordbruk väntas växa i antal anställda under nästa år. Mest optimistiska är bygg- och tjänstesektorn, där byggsektorn sticker ut allra mest.

– Jag är inte alls förvånad. Det finns en optimism där vi ser en bra fart på byggandet av bostäder. Men också flera stora infrastrukturprojekt som är på gång. Som Ostlänken och E22 och flera andra. Det här gör att framtidstron är stor, säger Jan Malmberg, chef vid Sveriges Byggindustrier i Norrköping.

I sin positiva prognos lyfter också Arbetsförmedlingen fram enskilda branscher som hotell och restaurang. Här har unga gynnats av en god arbetsmarknad och kommer fortsätta att gynnas. Under 2017 har arbetslösheten stigit lite grann. Men nu räknar myndigheten med att arbetslösheten kommer att minska under 2018. Från 8.7 procent till 8,5 procent vid utgången av 2018.

I rapporten redovisas några mörka moln på himlen. Samtidigt som efterfrågan på arbetsmarknaden är mycket stark så ökar andelen inskrivna som står långt från arbetsmarknaden. I gruppen finns utomeuropeiskt födda, personer som saknar gymnasieutbildning, funktionsnedsatta och äldre över 55 år. För dessa grupper är det tufft att få arbete och Arbetsförmedlingen ser ingen ljusning i sikte.

Ett annat mörkt moln är kompetensförsörjningen. Det här är problem som flera branscher ser. Allt ifrån skola och omsorg till byggbransch och transport. Enlig rapporten är problemen att hitta rätt personal, med rätt kompetens, tillväxthämmande för en del företag.

– Jag kan tycka att det är väldigt lång reaktionstid för att komma till rätta med problemen. Kommuner och Arbetsförmedlingen har vetat länge att det finns en kompetensbrist, men agerar först nu. Samtidigt är systemet inte riktigt uppbyggt för att vara snabb. Nu måste utbildning upphandlas, och sen kan upphandlingen överklagas. Det tar ibland väldigt lång tid att bli redo. Det är ett problem, säger Jan Malmberg.

Men du är ändå positiv?

– Ja. Absolut. Det händer mycket bra och det ser bra ut många år framåt i och med de stora infrastrukturprojekten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om