Tandläkaren har varit verksam inom Folktandvården i Östergötland sedan 2011. Ganska snart uppmärksammade klinikledningen att hon hade stora brister i sin grundutbildning och en omfattande handlingsplan utarbetades på kliniken för att höja hennes kompetens. Tandläkaren uppmanades även att alltid kontakta en kollega om hon kände sig osäker.
Trots dessa insatser gjorde tandläkaren inga positiva framsteg. Hösten 2014 gick klinikchefen igenom tandläkarens patientjournaler och fann då stora brister i journalföringen. Klinikchefen upptäckte även stora brister i den behandling som patienterna fått. I inte mindre än 16 fall ansåg sig klinikchefen behöva göra en avvikelserapport.
Tandläkaren behandlade bland annat en patient, som lider av tandvårdsrädsla, genom att laga en tand som hon bedömde hade drabbats av ett kariesangrepp. Fyra tandläkare och en tandhygienist studerade senare en röntgenbild och kunde då se att tanden inte alls var angripen av karies. Patienten fick senare ont i den behandlade tanden. Ett annat fall som anmälts rör en patient som återkom till kliniken efter att ha fått sin tand utdragen några dagar tidigare. Patienten berättade att behandlingen hade tagit över en timme och den varit mycket smärtsam.
Förtroendetandläkaren, som nu har nu valt att göra en anmälan till IVO, skriver att tandläkaren "uppvisar grava brister i sitt yrkesutövande som äventyrar patientsäkerheten."