Förr var den färstingburna virussjukdomen TBE vanligast i kustområden, men den har spridit sig inåt i landet och har de senaste tio åren gradvis ökat.
Ett av senare års riskområde i Östergötland är runt Omberg och Motala. Men även inne i städer som Linköping har människor smittats.
2018 insjuknade 17 östgötar i TBE, en förhållandevis låg siffra tack vare den rekordvarma sommaren som fästingarna vantrivdes i.
Variationen i hur hårt man drabbas är stor. Vissa blir friska efter ett par dagar medan cirka en tredjedel av de TBE-drabbade blir svårt sjuka.
Initialt kan förlamningar förekomma, men de brukar vara övergående. Patienten kan få svåra hjärnskador som visar sig i form av minnesförlust, oförmåga att delta i vanlig social samvaro och koncentrationssvårigheter. Man får svårt att ta emot sinnesintryck och får ett slags överkänslighet mot ljus och ljud.
Magnus Roberg är biträdande smittskyddsläkare på Universitetssjukhuset i Linköping.
– Precis som de senaste åren uppmanar vi alla östgötar som vistas mycket ute i naturen att vaccinera sig. Det är nu man ska börja om man är helt ovaccinerad. För att få fullgott skydd till sommaren bör de två första doserna vara tagna före april.
Vad avgör hur sjuk man blir av TBE?– Ju sämre patienten mår vid insjukningstillfället, desto kraftigare inflammation i hjärnan. Och ju kraftigare inflammation desto längre läktid.
Prognosen är generellt bättre för unga hjärnor, som läker snabbare än äldre.
Men exakta prognoser går inte att göra?– Nej, en del blir snabbt friska, andra behöver dra sig undan stimuli som ljus och ljud under lång tid innan de tillfrisknar. Det finns extremfall där den sjuke i princip tvingats bo ensam i en stuga i skogen. Några procent av alla drabbade får bestående skador.
– Värst är det förstås för dem med familj, lite enklare för dem som lever ensamma.
Och det finns ingen bot?– Nej, virusdämpande läkemedel för TBE saknas. Det handlar om att lindra inflammationens symptom, ofta svår huvudvärk, och det sker via sjukhusens infektionsavdelningar.
Att ha utekatter och hundar sovande i sängen, är det också att betrakta som att vistas ”mycket” i naturen?– Hundar och katter har oftast andra fästingar än de som ger TBE, så de brukar vi inte betrakta som naturverksamhet. Inte heller kan man bli TBE-smittad av att ta i en fästing när de ska avlägsnas från människa eller djur.
Fotnot: Grundvaccineringen är tre doser, skyddar i tre år och därefter behövs en fjärde dos. Påfyllnadsdos rekommenderas sedan vart femte år. Flera av vårdcentralerna i Östergötland vaccinerar mot TBE. Man kan också vända sig till vaccinationsmottagningen på Universitetssjukhuset i Linköping eller privata vaccinationsmottagningar.