Aprilsolen vÀrmer en aning Àven om man fÄr hÄlla i hatten i den kyliga blÄsten. I rabatterna hos Botanicus gÄrdsbutik har knopparna försiktigt börjat titta upp.
â Vi öppnade för försĂ€ljning av vĂ€xter och blommor redan pĂ„ lĂ„ngfredagen, sĂ€ger Anna Blomqvist.
Det var förra Äret som Anna och hennes sambo Mattias Benefors tog över Botanicus plantskola efter den tidigare Àgaren Lennart Fredriksson. Utbudet av perenner, plantor och bÀrbuskar har till den hÀr sÀsongen utökats med möjligheten att köpa en fika. En liten röd stuga som tidigare var en privatbostad har förvandlats till ett café.
â Vi smygstartade för drygt en vecka sedan. Jag la ut pĂ„ Facebook att vi hade öppnat och vi har redan hunnit ha nĂ„gra gĂ€ster. Flera av kunderna var sĂ„dana som inte varit hĂ€r tidigare.
PÄ Botanicus finns sedan tidigare ett museum och en lokal med inredning. Anna berÀttar att det kÀnns roligt att vidareutveckla konceptet.
â NĂ€r vi tog över förra Ă„ret visste vi inte vad vi skulle förvĂ€nta oss. Det var intensivt och vi har lĂ€rt oss mycket under resan. Vi hade en tanke pĂ„ ett cafĂ© redan förra Ă„ret. Jag tror att ett cafĂ© drar en annan typ av publik. Nu blir gĂ„rdsbutiken lite mer av ett utflyktsmĂ„l. Fokus ligger fortfarande pĂ„ vĂ€xtförsĂ€ljningen. CafĂ©et blir ett komplement.
Det Àr lÄgt i tak inne i caféet och en kakelugn avslöjar att det Àr en byggnad med historia.
â Vi har försökt behĂ„lla en gammaldags stil, med kaffe i kopp och fat. Möblerna letade vi lĂ€nge efter sĂ„ att de skulle passa till stilen, sĂ€ger Mattias.
Anna har jobbat inom restaurangbranschen tidigare och kakorna bakar hon hemma. Ăven de gamla fina kaffekopparna fĂ„r följa med hem efter stĂ€ngningsdags dĂ„ det saknas möjlighet att diska i det lilla huset. Det Ă€r bara en av utmaningarna med att bedriva en verksamhet ute pĂ„ landet. En annan Ă€r att synas och att kunderna ska hitta till gĂ„rdsbutiken.
â Vi brukar ha med en vĂ€gbeskrivning i vĂ„ra annonser pĂ„ sociala medier. De flesta kunder svĂ€nger in frĂ„n stora vĂ€gen, vĂ€g 206, dĂ€r det finns en skylt. Men vi vet att det finns kunder som hittar hit frĂ„n andra hĂ„ll, sĂ€ger Anna.
Vad har varit svÄrast med att öppna ett café?
â Utmaningen Ă€r att vi inte vet hur mycket kakor som gĂ„r Ă„t och om de rĂ€cker till. FörsĂ€ljningen varierar frĂ„n dag till dag. Vi testar oss fram och lĂ€r oss hela tiden.