Av åtta regioner var det två som sa ja till budet. Den andra var Region Väst.
– Vi tyckte inte det var ett jättebra bud, men vi tyckte det var en början att bygga vidare på. Vi diskuterade fram och tillbaks en hel dag men när det kom till omröstning ställde sig sjutton ledamöter bakom beslutet, en la ned sin röst, säger ordförande för Förbundsregion Öst Martin Ulvenhag.
Polismyndighetens bud var i korta drag 2,9 procents löneökning i genomsnitt för det samlade kollektivet, 27 800 kronor i månaden i genomsnitt för lågavlönade poliser som varit anställda mer än sex år och 25 000 kr/mån i genomsnitt för nyanställda poliser. Budet förkastades av polisfacket i fredags.
– Vi har gjort stora ansträngningar för att nå fram. Det är tråkigt att vi inte nådde i mål, särskilt eftersom det enligt min uppfattning är mer som förenar än skiljer oss åt. Nu gör vi det bäst möjliga av läget och ser till att den pågående lönerevisionen genomförs på ett bra sätt. Vår inriktning är att ta utgångspunkt i de bärande delarna i budet som Polisförbundet tackade nej till, säger Ulrika Herbst, chef för polisregion öst i en kommentar på polisens hemsida.
Polisförbundet vänder sig framför allt emot är att det inte kunde enas med arbetsgivaren om hur poliser med längre erfarenhet ska lönesättas.
– Arbetsgivaren erbjöd inte heller tillräckligt inflytande över lönesättningen eller tillräckliga garantier för att lönespridningen inte ska kunna bli hur stor som helst, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz på förbundets hemsida.
Nu fortsätter de kollektiva förhandlingarna enligt tidigare plan. Nästa steg är att regionala företrädare kommer kallas till information om den tänkta lönesättningen varefter ett bud om individuella löner på nationell nivå ska förhandlas. De förhandlingarna på nationell nivå kan antingen leda till enighet eller så blir nästa steg i processen lönenämnd.
– Frågan om otillräckliga garantier och inflytande över lönesättningen beror i grunden på bristfällig konstruktion av det centrala avtalet. Där rustar vi fortfarande för konflikt i avtalsrörelsen 2016, säger Lena Nitz.