Drygt 1,6 miljoner svenskar arbetar hemifrån sedan pandemin bröt ut i våras. Vissa älskar det och ser nästan bara fördelar. Andra tycker att det är både tråkigt och ineffektivt.
Enligt en undersökning från Göteborg universitet, med 1 500 slumpmässigt utvalda personer från hela Sverige, kommer en miljon av dem att fortsätta arbeta hemifrån efter att smittspridningen upphört. Vissa helt, andra delvis.
Studien visar att två av tre trivs bra med hemarbetet och anger möjligheten till ökad koncentration och större fokus som de främsta fördelarna. Man slipper medarbetare som kommer och går, slipper överhöra samtal och slipper kolleger som ställer frågor.
Som en fördel uppges också att lojaliteten till arbetsgivaren har ökat. Man uppskattar tilliten det innebär att få disponera sin egen tid och arbeta utan "övervakning".
Hur långt man har till arbetet, lönenivå eller hur stor bostaden tycks inte ha någon avgörande inverkan på om man gillar eller ogillar hemarbetet.
Till skillnad från vad man kanske skulle kunna tro har extroverta personligheter ökad chans till trivsel i hemarbetet. På samma sätt som mer extroverta personer generellt trivs bättre än introverta i öppna kontorslandskap, så har de lättare att ställa om till hemarbete, enligt undersökningen.
Vid hemarbete kan du forma din "arbetsbubbla" som det passar dig själv. Om du inte bor väldigt trångt kan bubblan göras så stor och öppen eller så liten och sluten som du själv vill. En del arbetar bäst i mörker och tystnad bakom en stängd dörr. Andra tycker att kreativiteten flödar som bäst mitt i husets brus.
Här är några av de för- och nackdelar som ofta anges.
Fördelar: Mer effektivt och flexibelt, mindre stress, störs inte av kolleger, sparar restid, sparar pengar till bensin och kollektivtrafik, klimatsmart, möjlighet att utföra mindre hushållsarbete istället för fikarasterna på jobbet (som tvätta, tömma diskmaskin, rensa ogräs), förkortad tid för små barn på förskola och fritis, större möjligheter att kombinera arbete med familjeliv, husdjur får mer sällskap och kommer ut oftare.
Nackdelar: Osocialt, fjärmar sig från jobbet, förlorar lagkänslan, missar kittet i form av små spontansamtal, opersonliga digitala möten, gränsen mellan arbete och fritid suddas ut, mejlbox som svämmar över, upplagt för missförstånd när man inte kan läsa av varandras ansiktsuttryck, förlorade rutiner, mer bråk i familjen.