I Göteborg sköts nyligen en kvinna till döds av sin före detta sambo. Hon hade tidigare nekats kontaktförbud.
De flesta män som trakasserar sina ex mördar inte, men gör kvinnans liv svårt på många sätt. Efter åratal med slag, hot och fruktan kan ett kontaktförbud innebära att den förföljda kvinnan får sin frihet åter. Men möjligheten att få skydd skiljer sig åt i landet.
– Det är väldigt, väldigt märkligt. Det ska inte hänga på om du bor i Norrköping eller Linköping, säger Sandra Kunnari, brottsofferhandläggare vid polisen i Östergötland.
Geografin ska inte påverkaHon anställdes i april förra året för att utveckla hur polisen jobbar med hot- och riskbedömningar. Kontaktförbuden utfärdas visserligen av åklagare, men beslutsunderlaget kommer från polisen. Hennes kollega, brotts-offersamordnaren Helena Håkansson, berättar hur det varit tidigare:
– Det sköttes med vänsterhanden när poliserna hade tid.
Så gott som alla säger samma sak: geografin ska inte påverka om en åklagarkammare utfärdar ett kontaktförbud eller inte. Ändå gör den det.
Corren har begärt ut statistik från Åklagarmyndigheten och funnit att andelen beviljade kontaktförbud hos landets åklagarkammare under förra året varierade mellan 15 och 44 procent.
Intresset för relationsvåld skiftarEfter Karlskrona var Norrköping den åklagarkammare i landet som utfärdade störst andel. Linköping håller sig på riksgenomsnittet med sina 29 procent. Siffrorna stämmer väl överens med en tidigare sammanställning gjord av Tryggare Sverige.
Förra året sjönk dock andelen beviljade kontaktförbud i Linköping. Enligt Helene Gestrin, åklagare och relationsvåldsspecialist i Linköping, beror det på att polisen har blivit mer aktiv medan åklagarna fortfarande följer samma lagbok. Någon förklaring till de stora variationerna i landet törs hon inte ge sig på. Hennes bild är att åklagare tänker ungefär likadant överallt.
Det tror däremot inte polisen Peter Viveland, som är kontaktperson till människor som blir förföljda i Linköping. Han tror att landets åklagarkammare har olika policy när det gäller kontaktförbud.
– Det är inte bra att de har olika syn, säger han.
Han får medhåll av Katinka Ingves som jobbar på kvinnojouren i Linköping. Hon ser att chefernas intresse för relationsvåld skiftar, både hos polis och åklagare.
– Har en polischef en tråkig attityd i de här frågorna så förmedlas den till utredarna. Vi har erfarenhet av det. Jag tycker inte att man ska snäsa av kvinnor som har utsatts för brott, säger Katinka Ingves.
Skickar berömmet vidareAtt Norrköping utfärdar flest kontaktförbud i landet tror hon kan vara en effekt av att Anne Asp, polisområdeschef i Norrköping, sedan sitt tillträde har prioriterat våld i nära relationer. Hon bollar i sin tur vidare berömmet till Norrköpings åklagarkammare där Torsten Angervåg är chefs-åklagare. Han kontrar med att säga att polisen i Norrköping är vaksam.
– Man ska inte kaxa upp sig, men jag ser en tendens. Vi har satt kontaktförbud i fokus vilket kanske gör att vi använder det mer än på andra håll, säger han.
Däremot ska inte alla som söker beviljas ett kontaktförbud, påpekar Torsten Angervåg.
– Ibland kan även en pappa vilja ha kontakt med sina barn utan att begå ett brott mot mamman. Det är komplext, säger han.