2015 började Linköpingsbon Lina Badran blogga. I arbetet som regional samordnare mot människohandel tar hon del av många levnadsöden, och behöver ventilera sina känslor.
– Men det blev bara jag som tyckte och tänkte. Jag ville ju diskutera samhällets svåra frågor, inte skriva om dem, säger Lina Badran.
Hösten 2016 startade hon "Min Historia". I en av ABF:s lokaler i Norrköping ordnar hon föreläsningar för allmänheten i tabubelagda ämnen. Allt från missbruk och sexuellt våld till kulturella skillnader. Upplägget är enkelt: Den inbjudna föreläsaren berättar sin historia under trekvart, och efter fikapausen diskuterar alla ämnet ihop.
– Mitt krav på föreläsarna är att de har tagit sig ur det destruktiva levnadssättet och kan förmedla att saker och ting blir bättre. Man ska känna hopp, säger Lina Badran.
Projektet samverkar med ABF, Novahuset och ICA Nära strömmen. Men Lina ordnar all planering och bokning själv. Ibland hör folk av sig till Lina efter en föreläsning för att få hjälp. Då bollar hon vidare till rätt person. Tips på tabubelagda och svåra ämnen tar hon gärna emot.
– Jag är ingen allmänvetare, och är öppen för förslag.
Vilka som kommer och lyssnar beror på ämnet. När en föreläsare pratade om svårigheterna med att vara adopterad kom det föräldrar som själva tänkte adoptera. Föreläsningen om könskorrigering drog både gamla, unga och föräldrar. Höstens föreläsning om missbruk var fullsatt.
Lina Badrans förhoppning med projektet? Att alla ska inkluderas och ett mer öppet samtalsklimat. Som muslim i Sverige har hon själv upplevt rasism. Slagen, mordhotad och spottad på.
– Det är trist att säga det, men jag har blivit van. Jag är, känner och vet att jag är svensk. Ibland muttrat någon "muslimjävel" på bussen, och då tittar jag mig runt tills jag inser att det är mig man menar, säger Lina Badran med ett snett leende.