Ett EU-direktiv gör att regeringen ser över miljökraven för framtida offentliga upphandlingar av personbilar och fordon i kollektivtrafik. El-bilar är framtiden och i förslaget vill man utesluta biogasbilar i den svenska miljöbilsdefinitionen. Regeringens infrastrukturdepartement har nu erbjudit Region Östergötland att komma med synpunkter på de ändringar som föreslås. Och regionens trafik- och samhällsplaneringsnämnd drar nu i nödbromsen.
– Det här är regeringens sätt att implementera ett EU-direktiv och där anser vi att de har gått för långt i tolkningen, säger regionrådet Julie Tran.
Förslaget går emot Region Östergötlands samtliga miljöstrategier som förordar teknikneutralitet med förmån för biogas och även el samt HVO-diesel. Östergötland var tidigt ute med att satsa på biogas som drivmedel i stadstrafiken som gjordes i samarbete med flera aktörer, däribland Tekniska Verken, dåvarande kommunala bussbolaget och Linköpings kommun.
Julie Tran anser att det är fel inriktning att döma ut ett slags drivmedel eller ett fordon som drivs med biogas.
– Man försöker göra en klimatomställning där man bara tittar på utsläppen i avgasröret och det är inte alltid det som gynnar klimatpåverkan eller förbättrar miljön. Om man bara tittar på utsläpp från avgasröret så tittar man inte på utsläpp som har producerats för att tillverka den elen eller för att producera det fordonet.
I första hand är det personbilar som berörs av en ny miljöbilsdefinition, vilket på sikt skulle påverka nybilsförsäljningen och omställningen till biogas inom industrin och sjöfart, enligt Julie Tran. Men även kollektivtrafiken berörs om förslaget går igenom då stadsbussarna körs på biogas.
– I dag finns en definition för hur man miljöcertifierar och det skulle gå emot det vi har upphandlat. Vi har inget emot att gå över till elektrifiering. Det är mer symbolen att utesluta biodrivmedel, för då utgår man bara ifrån vad som kommer ur avgasröret. Biogasen har andra samhällsnyttor som att ta vara på gödsel och matavfall som blir till biogödsel och biogas samt öka sysselsättningen i regionen. Det är en livscykelkedja som man inte tar hänsyn till, säger Julie Tran.
Förslaget handlar också om att följa upp hur kraven på andelen upphandlade miljöfordon uppnås. EU rekommenderar att det görs på nationell nivå men den svenska regeringen föreslår att kraven ska uppnås hos varje upphandlad enhet. Risken är att kostnaderna skulle bli orimligt höga där utbyggnaden av till exempel laddstolpar för elbilar och tillgången på biodrivmedel är begränsad, skriver regionen i remissyttrandet.
–Det kommer att beröra små kommuner och landsbygdskommuner i Östergötland som inte har förutsättningarna att ställa om så snabbt till el-bil-infrastruktur. Det krävs att el-stolpar finns på plats redan, säger Julie Tran.
Promemorian från infrastrukturdepartementet går under rubriken ”Genomförande av ändringar i direktivet om miljökrav vid upphandling av bilar och vissa kollektivtrafiktjänster”.
Transportsektorn står för nära en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser i dag. Sverige har som mål att bli fossilfritt 2045. För att nå det målet anses elektrifiering som det främsta verktyget att ersätta användningen av fossila bränslen, i industriprocesser och som drivmedel i transportsektorn.