Hon vill hjälpa till med vaccineringen – saknar besked

Läkaren Ewa Hellberg, är en av dem som anmält sitt intresse för hjälpa till med vaccineringsarbetet, men än så länge inte fått någon återkoppling av regionen. Nu efterlyser hon en bättre planering av Region Östergötland.

Läkaren Ewa Hellberg är en av dem som gärna vill hjälpa till med vaccineringarna framöver men får inga besked av Region Östergötland.

Läkaren Ewa Hellberg är en av dem som gärna vill hjälpa till med vaccineringarna framöver men får inga besked av Region Östergötland.

Foto: Privat, Jeppe Gustafsson

Östergötland2021-01-22 18:00

Region Östergötland räknar med att erbjuda vaccin till 370 000 östgötar över 18 år under första halvåret 2021. Enligt planen ska dessa grupper börja vaccineras i mars-april. Då ska de prioriterade grupperna, äldre på särskilda boenden eller med hemtjänst, anhöriga som bor med personer i riskgrupp och omsorgs-och sjukvårdspersonal vara färdigvaccinerade. 

Region Östergötland har tidigare uppgett att man söker extern personal för att klara av att vaccinera den stora allmänheten. Ewa Hellberg, gynekolog, är en av dem som erbjudit sin hjälp.

– Jag anmälde mitt intresse före jul men det har varit helt tyst. Det enda jag har hört, det tog nästan fyra veckor, är att de frågade efter personnummer så att det inte blev något fel på LAS. Jag anmälde mig även till kommunen som gick ut via radion för att hitta folk som kunde hjälpa till. De hörde av sig samma dag, de frågade om man hade körkort och kunde åka ut och så vidare. Det finns mycket man kan göra.

Ewa Hellberg efterlyser även tydliga besked till allmänheten om hur vaccinationerna ska gå till. Hon blir själv kontaktad av sina tidigare patienter som är oroliga och vill ha svar på frågor kring vaccineringen och om regionen är rustad för att genomföra vaccinationerna. Och hon har själv skickat en rad frågor till den särskilda sjukvårdsledningen i regionen.

– Folkhälsomyndigheten har sagt att man ska vaccinera så snabbt som möjligt så vi får ner smittan i samhället. Det är inte så himla märkvärdigt att hinna vaccinera fler, man kan jobba på lördagar och söndagar, bara man hjälper folk så att de blir vaccinerade.

Beskedet om hur många som kan få vaccin har växlat sedan årsskiftet eftersom leveranserna av vaccinet har ändrats på vägen.  

– Man måste ha en plan A, B, C, alltså olika planer för olika scenarier. Vad gör man nu om man får mycket leveranser av vaccin? Var ska det levereras? Och alla de som har anmält, hur många av dem kan gå in och börja jobba och hur ska de föreberedas för det? Planeringen borde göras snarast, säger Ewa Hellberg.

Vaccineringen har hittills inte gått helt enligt de planer som allmänheten har kunnat förvänta sig. Leveranserna av vaccin har blivit mindre än man har räknat med vilket gjorde att regionen sparade vaccindoser en period. När egenbokningen öppnade för dem med hemtjänst gick tiderna åt snabbt.

Frågan är hur regionen riggar organisationen för att lyckas utöka vaccineringen framöver. Rickard Lundin som företräder den regionala särskilda sjukvårdsledningen i Östergötland svarar per mejl:

”Planering för vaccination sker i olika steg. Den mer storskaliga vaccinationen kommer äga rum lite senare i vår och vi kommer att fokusera på att ta hjälp av vårdutbildade som inte är anställda av Region Östergötland i denna fas.

Då osäkerheten kring volymer och leveranser till viss del fortfarande är stor eftersom flera vaccin ännu inte är godkända har vi haft svårt att ge den detaljerade information som efterfrågas. Dock kommer vi ge information successivt till dem som hört av sig och erbjudit sig att hjälpa till. Om det finns fler intresserade så är de också hjärtligt välkomna att höra av sig.”

Zilla Jonsson, HR-direktör i Region Östergötland, säger att man i dagsläget har totalt ca 700 intresseanmälningar, varav externa är cirka 300 och interna ca 400 personer.

Vad handlar det om?

På en presskonferens i början av december meddelade den särskilda sjukvårdsledningen i Östergötland att man skulle söka efter extern personal som kan hjälpa till med vaccineringarna.

Sedan dess har 700 ansökningar kommit, varav 300 kommer från personal som inte är anställd i dagsläget.

Region Östergötlands smittskyddsläkare Britt Åkerlind har i en tidigare intervju uppgett att det ska vara legitimerad personal som eventuellt ska få tilläggsutbildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!