Den största kostnaden för region Östergötland är sjukvården och den står inför stora utmaningar, inte minst för att befolkningen åldras och behovet av sjukvård därmed ökar samtidigt som skatteunderlaget minskar. Dessutom går den redan back.
Det blir en tuff uppgift att få pengarna att räcka, därom råder politisk enighet. Debatten blev dock lång när de 101 folkvalda i regionfullmäktige samlades i Linköping för att ta beslut om regionens finanser de tre kommande åren.
Den styrande koalitionen består av S, MP, L och C. De har tillsammans majoritet i fullmäktige. Dess förslag till finansplan, som på kvällen antogs, landar i att det krävs åtgärder för att klara ekonomin de tre åren 2017 till 2019. Åtgärder som hämtar in mellan 400 och 650 miljoner, beroende på vem som tolkar siffrorna.
Vänsterpartiets Emil Broberg väljer den högre siffran och benämner det sparbeting, medan koalitionen valt att kalla det åtgärder. Han har räknat ut att de 650 miljonerna motsvarar ett tusen tjänster och frågade envist varje representant för koalitionen på vilket sätt dessa pengar ska sparas.
Det blir i alla fall inga personalminskningar lovade Mats Johansson (S) med bestämdhet.
– Den som tror att det går att lösa situationen genom att avskeda våra medarbetare tror fel.
Istället ska en del tas från regionens kassa som är rätt välfylld. Av eget kapital tas 200 miljoner för att täcka ökade pensionskostnader.
– En genomtänkt skickligt utvecklingsarbete och organisationsförändring i form av sammanslagning av regionens stödcentrum ska därutöver ge tillräckligt resultat, säger han.
Att det krävs utvecklingsarbete ifrågasätter inget politiskt parti. Politikerna var ense om att sjukvården står inför en kraftfull omdaning. Den ska bli mer personcentrerad och ske nära patienten, ofta i hemmet. Primärvården ska stärkas och samarbetet mellan sjukvårdens olika verksamheter ska bli större. Marie Morell (M) var en av dem som framhöll digitalisering av vården som ett instrument för effektivisering. Margareta Fransson (MP) och andra framförde vikten av att rätt kompetens jobbar på rätt plats. Förebyggande hälsovård lyftes av andra.
Men V tror inte att detta räcker för atgt klara finanserna, så Emil Broberg fortsatte att fråga.
– Vad är det som ska bort? Hur ska ni minska kostnaderna med 650 miljoner?
I partiets eget förslag till finansplan föreslås en höjning av skatten med 60 öre. Det skulle enligt vänsterpartiet lyfta det tunga oket av ständiga underskott från sjukvårdens axlar och ge utrymme för satsningar, främst på personalen.