"Inte bra med två huvudmän"

Det behövs en attitydförändring kring psykisk sjukdom anser Christoffer Bernsköld (s), ordförande för nämnden med det politiska ansvaret för östgötarnas hälso- och sjukvård.

Foto: Roger Berzell

Östergötland2016-08-16 09:58

Psykiatrisk specialistsjukvård i Östergötland är den näst billigaste i landet och psykiatrin i Linköping får vänta till sist på att få nya lokaler i projektet Framtidens US, vad ger det för signaler?

– Vi hade velat skjuta fram byggstarten av psykiatrihuset, men det gick inte av byggtekniska skäl. Psykiatrin är kostnadseffektiv i vår region, det är all vård, med bibehållen kvalitet, svarar han.

Vård och stöd till psykiskt sjuka och funktionsnedsatta är ett komplicerat område, anser han.

– Det är inte lika linjärt som exempelvis ortopedi. Mycket har blivit bättre, men vårdprocessen behöver fortfarande utvecklas också nationellt.

– Det är inte bra med två huvudmän (kommun och region) kring dessa patienter. Vi måste få samarbetet att fungera, de som behöver insatser från de båda är många. Arbetet med de sammanhållna individuella planerna (SIP) måste igång, säger han.

Det är stor rörlighet bland läkarna inom psykiatrin, det gör att patienterna inte får kontinuitet i läkarkontakten. Vad gör ni åt det?

– Psykisk sjukdom är skambelagt och av det följer att psykiatri inte alltid står så högt i kurs när vårdpersonal väljer specialitet. Men antalet läkare under utbildning (AT-läkare) har ökats inom psykiatrin, så vi hoppas att flera stannar.

Det finns många brister att ta tag i inom området konstaterar Christoffer Bernsköld..

– Människor med psykisk sjukdom har sämre tillgång till somatisk vård, skolhälsovården varierar betänkligt över länet, det finns inte tillräcklig kontroll på att barn som är placerade får tillräcklig medicinsk vård. Det finns många utmaningar men inget är omöjligt även om det ibland kan känns oöverstigligt, säger han.

Billig psykiatrisk specialistsjukvård

Jämfört med andra regioner/landsting i landet har den i Östergötland:

lägst antal vårplatser per invånare

lägst antal konsumerade vårddagar

näst lägst kostnad för heldygnsvård per invånare

tredjen lägst kostnad för öppenvård per invånare

Källa: Kartläggning av specialistpsykiatrin 2014, SKL

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om