Det är äntligen dags att lyfta frågan om det finns en rivalitet mellan Östra och Västra Harg. Två små landsorter, relativt skilda från varandra geografiskt men eventuellt fyllda av brinnande känslor gentemot varandra. Kanske är det ingen som vågat förrän nu?
Det verkar nämligen inte vara enkelt att dela namn. Namnkonflikten mellan Makedonien och Grekland till exempel. Den började redan 1946 och pågick hela vägen till 2019 tills det förstnämnda landet bytte namn till Nordmakedonien. Finns det liknande tankar även hos Hargsborna?
Östra Harg har runt 300 invånare medan Västra Harg uppges ha drygt 500. Båda platserna karaktäriseras av en vit kyrka och närhet till natursköna områden. I samtal mellan företrädare för landsorterna har det gått att utforska denna eventuella rivalitet för att till slut svara på frågan: Vilket är vårt bästa Harg? Och vilket Harg kom först?
Ingrid Martini är ordförande för Västra Hargs byalag.
Finns det någon rivalitet mellan Östra och Västra Harg?
– Nej, säger Ingrid och skrattar.
Är du säker?
– Alltså, Östra Harg ligger ju typ sex mil härifrån, så vi vet knappt om varandra, säger Ingrid.
Finns det någon relation då?
– Nej. Jag har inte ens varit i Östra Harg. Vissa frågar varför det heter Östra och Västra Harg men det är knappt att man kan svara på det. Det är två helt olika platser. Det är bara namnet som är gemensamma nämnaren.
Östra Harg har svårt att konkurrera med Västra Hargs hemsida. En väluppdaterad sida bjuder in till aktiviteter och sevärdheter såsom Holk of Fame, där fågelholkar signerats av bland annat Johannes Brost.
Västra Harg har också ett fotbollslag i division 6: Västra Hargs IF. Östra Harg saknar ett fotbollslag, så idrottslig konkurrens saknas.
Hade ni velat ha någon typ av rivalitet?
– Ett samarbete vore ju trevligare isåfall. Det hade varit kul att träffa någon därifrån. Vi har ju träffat många andra byalag och de har ju samma problematik som vi med exempelvis kollektivtrafik, så jag kan tänka mig att vi har en hel del gemensamt.
Birgitta Franzén är områdesansvarig för Svenska Kyrkan i Östra Harg.
Upplever du att det finns en rivalitet?
– Nej det gör det inte, säger hon och skrattar. Det har jag aldrig hört talas om.
Är det många som blandar ihop er med Västra Harg?
– Nej, jag tycker inte det heller, säger Birgitta,
I fråga om geografiskt läge så är Västra Harg chanslöst. Iallafall om man vill ha nära till Linköping. Till Östra Harg är det 18 minuter med bil, medan det tar 38 minuter att nå Västra Harg.
Vilket Harg är bäst?
– Jag känner inte till Västra Harg men däremot känner jag till Östra Harg. Så för min del är ju Östra Harg bäst.
Birgitta har släktforskat en del och råkar veta vilket Harg som var Östergötlands "första" Harg.
– Tidigare så vet jag att Östra Harg kallades bara för Harg. "Östra" kom väl till när Västra Harg kom...
Har du någon hälsning till Västra Harg?
– Nej, det har jag inte, säger Birgitta och skrattar.
Det verkar alltså som att det inte finns rivalitet eller ens någon relation mellan Harg och Harg. När det här arbetet drogs igång beräknades det kräva en lång sommarföljetong för att följa intrigerna landsorterna emellan. Men för denna gång verkar det som att kapitlet avslutas här. Men vilket är vårt bästa Harg? Ta en visit i sommar och avgör själv!