Jägarförbundet har länge arbetat för att reglerna kring vildsvinsjakt och den efterföljande kötthanteringen ska förenklas för privatpersoner. Nu ser arbetet ut att bära frukt.
I december lämnade nämligen Livsmedelsverket över en rapport till regeringen med förslag om hur vildsvinsköttshanteringen och vidareförsäljning kan förenklas. I nuläget så måste allt vildsvinskött godkännas i en av Livsmedelsverkets godkända vilthanteringsanläggningar. I de nya förslagen så anser man att det ska räcka med att jägaren genomgått en utbildning för att få sälja vildsvinskött.
– Jag tror att det kommer vara en fördel med ett förenklat system. Det har varit komplicerat för jägare att gå igenom Livsmedelsverket för att få ut sitt kött på marknaden, säger Jan Lingheimer, ordförande i Östgöta JG, en distriktsavdelning i Jägarnas riksförbund.
Jan Lingheimer tror att de nya föreslagna metoderna kan göra det svenska vildsvinsköttet mer konkurrenskraftigt när antalet mellanhänder minskar.
– Det importeras stora mängder vildsvinskött till Sverige på grund av att det har varit komplicerat och dyrt att få fram köttet från jägaren till butiken. Nu kommer jägaren själv kunna sälja köttet till butiken för en betydligt mindre summa.
Han ser också andra principiellt viktiga orsaker till att försäljningen av svenskt vildsvinskött måste öka. Vildsvin som skjuts ska ätas och inte grävas ner, köttet är både klimatsmart och gott, säger han.
Utredningen som Livsmedelsverket har lämnat in gjordes på uppdrag av regeringen och Arja Helena Kautto, projektledare vid Livsmedelsverket, säger att man genom workshops med berörda parter har kommit fram till förslagen i rapporten.
– Vi har gnuggat geniknölarna för att analysera problemen och hur vi ska komma till bukt med den stora vildsvinspopulationen.
Enligt Arja Helena Kautto så har man identifierat flera faktorer som komplicerar vildsvinets väg från "skog till bord". Ett är att grossisterna tycker det är för dyrt att köpa in Ett annat problem har varit vilthanteringsanläggningarna som är dyra i drift och gjort det till en omständlig process för jägarna.
– Jag önskar att delar av de hinder som jägarna upplever kommer att försvinna om förslagen i rapporten röstas igenom. Men en nyckelfaktor är konsumenterna. Det spelar ingen roll hur mycket vildsvin som skjuts om ingen köper det.