Statistik från Domstolsverket talar sitt tydliga språk – januari ligger tillsammans med bland annat augusti och september i topp när det gäller antalet ansökningar om skilsmässor.
En slutsats som möjligtvis kan dras är att äkta par i större utsträckning bestämmer sig för att bryta upp efter en längre tids ledighet tillsammans än annars.
Christina Halldorf, familjerådgivare och psykoterapeut i Linköping, håller delvis med om detta.
– När det gäller sommarsemestern har sambos eller gifta ofta hunnit fundera ut hur de vill gå vidare i livet. Beslutet kan ha vuxit fram under flera veckor. När det gäller jul och nyår är min erfarenhet att man väljer att skjuta upp separationen för att inte förstöra familjefriden som man vill ska råda under helgerna.
Att skilsmässan förs på tal så fort tomten lämnat huset eller att nyårsklockorna har klämtat kommer sig inte av något plötsligt gräl, menar Halldorf vidare.
– I det flesta fall är det en långvarig söndring som ligger bakom.
– Det är inget som plötsligt dyker upp från ingenstans.
Anna Hellmark, diplomerad samtalspedagog med praktik i Norrköping, lyfter fram ytterligare ett scenario till varför skilsmässostatistiken skjuter i höjden efter storhelgerna.
– Jul och nyår innebär en oerhörd press och stress hos de flesta. Ett äktenskap som kanske inte fungerar hundraprocentigt riskerar verkligen att gå i kras under sådana förutsättningar. Mannen eller hustrun kanske tänker att det här var absolut sista gången.
– Hos många av de som jag suttit i samtal med är just detta en vanlig förklaring till varför man går skilda vägar.
– Och efter sommarledigheten pratar man ofta om förväntningar om den perfekta semestern som inte infriats. Det kan knäcka även ett stabilt förhållande.
Hur man ska agera för att få ett äktenskap att fungera skiljer sig åt, menar Christina Halldorf.
– Om jag hade suttit inne med de rätta svaren hade jag förmodligen fått fredspriset vid det här laget.
– Jag brukar prata om att lyfta fram det enkla, att se och ta hand om varandra.
Hjälper inte detta kanske bästa utvägen är att gå åt var sitt håll, fortsätter Halldorf.
– Försök då att göra skilsmässan så bra som möjligt. Utan hårda ord och ovänskap.
– Det är särskilt viktigt om det finns barn med i bilden.