Kalkon ersätter skinkan

Julbordets paradrätt nummer ett får kanske maka på sig.

Turkeys raised without the use of antibiotics are seen at David Martin's farm, Wednesday, April 11, 2012, in Lebanon, Pa. The Food and Drug Administration called on drug companies Wednesday, Aril 11, 2012, to help limit the use of antibiotics in farm animals, a decades-old practice that scientists say has contributed to a surge in dangerous, drug-resistant bacteria.(AP Photo/Matt Rourke)

Turkeys raised without the use of antibiotics are seen at David Martin's farm, Wednesday, April 11, 2012, in Lebanon, Pa. The Food and Drug Administration called on drug companies Wednesday, Aril 11, 2012, to help limit the use of antibiotics in farm animals, a decades-old practice that scientists say has contributed to a surge in dangerous, drug-resistant bacteria.(AP Photo/Matt Rourke)

Foto: Matt Rourke

Östergötland2012-12-22 13:09

Skinkan har hittills varit ohotad på julbordet, men får nu hård konkurrens av kalkonen. Branschorganisationen Svensk Fågel rapporterar om ökad försäljning av kalkon under december. Kalkonen produceras två olika storlekar. Den mindre, minikalkonen, som väger omkring 4,5 kg används oftast hel till jul. Den större, som väger över 14 kg, används för styckning eller som charkråvara. 2011 slaktades 402 125 minikalkoner  och 172 349 storkalkoner i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om