Vid en presskonferens i fredags inskärpte Britt Åkerlind allvaret i den rådande situationen. Några omedelbara effekter av uppmaningen till "personlig lockdown" under två veckors tid förväntar hon sig dock inte:
– Vi har inte sett något resultat ännu. Vi valde två veckor för att den längsta inkubationstiden är så lång. Men ofta går det mycket snabbare från det att man smittas till dess att man blir sjuk. Och blir man sjuk tar det några dagar innan man är så pass sjuk att man kommer till sjukhus.
Region Uppsala blev den 23 februari först i landet med en uppmaning om "personlig lockdown" – och där gäller ännu efter tio veckor samma uppmaning.
Kan det bli aktuellt att förlänga uppmaningen även i Östergötland?
– Vi kommer att göra en ny bedömning var vi står då och utifrån det får vi ta nya beslut. Vi är väldigt öppna just nu när det gäller var vi behöver gå. Vi hoppas naturligtvis att det här ger sig och vi kommer då också att ha haft ytterligare två veckor på oss att vaccinera.
I Östergötland uppmanas invånarna att endast träffa personer i det egna hushållet, stanna hemma vid minsta symtom, arbeta hemifrån om det är möjligt samt att håll avstånd till andra – minst två meter.
Folkhälsomyndighetens lättnader för föreningar med lagidrotter att anordna matcher eller tävlingar för barn och unga gäller inte i Östergötland två veckor framöver. Inte heller gäller några lättnader för vaccinerade. Budskapet är att östgötarna ska utgå från att alla man möter är potentiella smittobärare.
– Vi har fått mycket reaktioner. Det säger oss att det här verkligen har fått många att reagera. Det tycker vi är jättebra. Det engagemanget har vi inte sett på ett tag och vi hoppas att det är ett tecken på att budskapet har gått fram, säger Britt Åkerlind.
Vilka frågor är vanligast?
– Vi får många frågor som rör skolan och idrotten. Det är skillnad på att spela innebandy eller om det handlar om bågskytte ensam utomhus. Det finns hela spannet. Vi vet inte hur det ser ut i varje enskilt fall, säger smittskyddsläkaren och fortsätter:
– Fritidsaktiviteter kan se väldigt olika ut och vi får frågor per mejl som kanske innehåller två rader. Här måste vi bolla tillbaka till individen. Meningen är att man ska minimera de fysiska kontakterna så mycket som det bara går.
Enligt Britt Åkerlind pågår det fortfarande en omfattande smittspridning i länet – och just nu är den värst i de östra länsdelarna, i Norrköping och i Söderköping.
– Det är där som vi har den mest omfattande smittspridningen just nu.
Ett tecken på att smittspridningen fortfarande är omfattande är att antalet smittade personer som är i behov av sjukhusvård ligger kvar på en hög nivå. På söndagen vårdades 125 smittade patienter på länets tre sjukhus, varav 21 inom intensivvården. På måndagen hade antalet smittade patienter ökat till 132, varav 22 på iva.
– Vi har även sex iva-patienter som har flyttats till andra regioner, säger Britt Åkerlind.
På Universitetssjukhuset vårdades 64 patienter med covid-19, varav 14 inom intensivvården. På Vrinnevisjukhuset vårdades 59 smittade patienter, varav åtta på iva. På lasarettet i Motala vårdades nio patienter med covid-19.
På måndagen uppgav regionen att 36 992 personer i länet hittills har testat positivt för den samhällsfarliga sjukdomen – en ökning med 283 personer på ett dygn.