Regionens drag inför sommaren: "Ett extremt tufft läge"

Region Östergötland står inför en på många sätt tuff sommar och för att kunna upprätthålla vården erbjuds anställda ersättning för att flytta sin sommarsemester. "Det är en av de stora utmaningarna just nu, att vi får ihop vår sommar", säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).

Regionanställda i Östergötland erbjuds extraersättning för att flytta sin semester i sommar. Åtgärden är en av flera som regionledningen genomför för att säkra vården under sommaren.

Regionanställda i Östergötland erbjuds extraersättning för att flytta sin semester i sommar. Åtgärden är en av flera som regionledningen genomför för att säkra vården under sommaren.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2024-04-08 05:00

"Brist på vårdplatser" och "ett tufft bemanningsläge". Orden har använts förr för att beskriva vården, under sommaren, i Region Östergötland. Sommaren 2024 är inget undantag och i år pågår dessutom ett hyrstopp och en varselprocess – något som påverkar situationen ytterligare. Dessutom gör skärpta regler kring dygnsvila att förra årets sommarersättning, till medarbetare som tar på sig extrapass, inte erbjuds i år.

– Extrapass-ersättningen har byggt på att medarbetare jobbar över och då vi fått ett nytt regelverk kring 11 timmars dygnsvila blir det svårt att behålla den. Vi kan inte med ena handen säga att vi följer regelverket och med den andra premiera att personer jobbar övertid, säger Marie Morell.

undefined
Under förra året fick regionanställda maximalt 15 000 kronor för att flytta en sommarsemestervecka. Enligt Marie Morell (M) är tanken att upplägget ska vara detsamma i år.

Men extraersättningen, för personal som flyttar sin sommarsemester, kommer att erbjudas regionens anställda även i år. Under 2023 kunde en medarbetare som mest flytta en veckas semester och därmed få omkring 15 000 kronor extra. Då landade regionens nota på 14 miljoner kronor. Nu har regiondirektören fått i uppdrag att besluta om detaljerna för årets ersättning, men Marie Morells bedömning är att det kommer att landa på ungefär samma nivåer även i år.

– Det är inte så att en medarbetare själv kan lägga hela sin semester i september och få del av den här ersättningen utan det gäller medarbetare som på arbetsgivarens initiativ får en del av sin huvudsakliga semester förlagd utanför den fastställda semesterperioden under juni och augusti, säger hon.

Kan medarbetare tvingas att flytta sin sommarsemester?

– Ja, det kan hända, men det brukar vara väldigt få fall där verksamheter behöver tvinga anställda.

undefined
Regionanställda i Östergötland erbjuds extraersättning för att flytta sin semester i sommar. Åtgärden är en av flera som regionledningen genomför för att säkra vården under sommaren.

Varsel, hyrstopp och utebliven extrapass-ersättning, hur ska sommaren gå ihop?

– Det kommer att vara jättetufft naturligtvis och det är en av de stora utmaningarna som vi har just nu. Man jobbar hårt i verksamheterna med att se till att vi verkligen får ihop vår sommar. Men det är som vi har sagt hela tiden, när vi beslutat om varsel och hyrstopp, att vi måste göra något med vår arbetsorganisation och vårt sätt att jobba. Vi måste få till en robusthet som gör att vi kan klara somrar utan att vi behöver göra så många andra åtgärder.

Hur ska ni komma dit?

– Det är en av sakerna som vi jobbar med. Vi behöver se till att vi har vårdenheter och kliniker där man har en stabil grund och kanske en modell där man redan i för väg vet att man ska jobba tillsammans med en annan enhet över sommaren.

Kommer det att bli en särskild tuff sommar?

– Jag har inte fått de signalerna från verksamheten när det gäller bemanning och planering i dagsläget men det är klart att det kommer att bli en stor utmaning att få ihop bemanningen.

Kommer vården begränsas under sommaren?

– Det blir alltid en annan typ av verksamhet under sommaren. Vi går alltid ned i antalet planerade operationer, men i dagsläget har vi ingen särskild beskrivning för hur vården kommer förändras, säger Marie Morell.

undefined
Regionens HR-direktör Anna Cederlöf konstaterar att flera åtgärder nu planeras för att säkra vården i sommar. "Det handlar inte bara om bemanningen utan hur vården ska hanteras och hur vi säkrar patienternas väl och ve", säger hon.

Även HR-direktör Anna Cederlöf bedömer att sommaren kommer att bli tuff.

– Det är såklart en stor oro inför sommaren och det läge vi är i är extremt tufft och ansträngt. Det vi sett i våra utvärderingar är att ju tidigare vi börjar att planera sommaren desto bättre går det. Det hade vi med oss som lärdom in i det här året och vi började planera sommaren redan under 2023. Å andra sidan har vi inte haft ett varsel hängande över oss tidigare så det är ett tufft läge, säger hon.

Emma Klingvall, ordförande i Vårdförbundet Östergötland, är kritisk till sommarersättningen.

– Vi är glada att regionen åtminstone inte sockrar för att våra medlemmar ska jobba över ännu mer än vad de redan gör. I den bästa av världar ska det räcka med den heltidsarbetstid som vi har. Om man väljer att flytta sin semester måste man tänka sig för så att man verkligen får ut sin semester. Vi vill att man ska kunna följa lagen om fyra veckors sammanhängande semester även inom vården.

undefined
Emma Klingvall, ordförande för Vårdförbundet i Östergötland, är kritisk till att sommarersättningarna överhuvudtaget finns. "Den långsiktiga lösningen är att ha en överbemanning så att det går att hantera vab, sjukskrivning och semester i befintlig organisation. Då hade det inte behövt att bli en sån panik varje sommar", säger hon.

Hur ser ni på sommaren som stundar?

– Det är sommar året runt numera. Det är såklart en stor oro för att man ska tvingas prioritera ännu hårdare. Sommarens vård bygger på att vi skippar vår semester och jobbar extra, det är inte schysst, bra eller långsiktigt hållbart. I år är risken att vissa hinner sluta innan sommaren och att de söker sig vidare innan varselbeskedet, säger Emma Klingvall.

Karta: Region Östergötland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!