Kompensationen går inte hem hos Vårdförbundet

Den vårdpersonal som tvingas dela på sin semester i sommar får några tusenlappar mer i fickan. Men det är en snål satsning, enligt Vårdförbundet i Östergötland.

Zilla Jonsson, HR-direktör i Region Östergötland svarar på kritiken från Emma Klingvall, avdelningsordförande på Vårdförbundet i Östergötland.

Zilla Jonsson, HR-direktör i Region Östergötland svarar på kritiken från Emma Klingvall, avdelningsordförande på Vårdförbundet i Östergötland.

Foto: Region Östergötland/ Sebastian Geijer

Östergötland2020-06-04 15:00

Pandemin har medfört en hård och ökad belastning på sjukvården, framför allt inom intensivvården. När vårdpersonalens semestrar ska pusslas ihop är det just personal som jobbar med covid-19-patienterna som måste dela på sin semester. Det innebär att personalen endast får tre veckors sammanhängande ledighet i stället för de fyra som regleras i lag.

Häromdagen berättade vi att den politiska ledningen i Region Östergötland vill kompensera personalen med 1 600 kronor per (flyttad) dag utöver den ersättning som regleras i kollektivavtalet. 

Men det imponerar inte på Vårdförbundet, enligt Östergötlands avdelningsordförande Emma Klingvall.

– Vi på Vårdförbundet är besvikna. Vi hade förväntat oss att ha en dialog med arbetsgivaren om vad vi anser är lämpliga kompensationer eftersom det är något vi har tryckt på, utifrån medlemmarna, under hela våren. Det blev extra aktuellt när semesterplaneringen blev klar.

Hon berättar att många medlemmar är besvikna över summan som ska ges för fjärde veckan. 

– Det blir knappt åtta tusen och det är lågt jämfört med hur andra regioner har värderat den till. På vissa håll ligger kompensationen på 15 000–25 000 kronor. Men också kompensation i form av extra semesterdagar.

Zilla Jonsson, HR-direktör på Region Östergötland, bekräftar per mail att vissa regioner (Västernorrland) ger 25 000 kronor i kompensation. Men en del ger inget alls, påpekar hon.

– Vi behöver förhålla oss till de förutsättningar och möjligheter vi har i Östergötland. Därför har vi valt att utgå från tre aspekter, arbetsmiljö, återhämtning och uppskattning. 

Regionen föreslår ett paket som utöver kompensation för den fjärde veckan riktar sig till alla medarbetare, vilket vi tidigare har berättat om. Det handlar bland annat om att höja friskvårdspengen med 1500 kronor till 3 500 kronor.

Zilla Jonsson skriver att regionen har fortlöpande dialog med alla fackliga parter på både regional nivå och sjukhusnivå.

– Det har under våren landat i att vi till exempel infört en extra ersättning för all intensivvårdsverksamhet när man arbetar extrapass och övertidsersättning för grupper som gått in och arbetat i vården som egentligen inte har rätt till övertidsersättning. Så paketet är ett resultat av hela vårens alla dialoger med medarbetare, chefer och fackförbund.

Formellt beslut i ärendet tas på kommande regionstyrelse 9 juni. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!