"Konsumenten har ett ansvar"

Ska man köpa ekologiskt eller ej? Louise Alenbrand, vd på Östgötamat hoppas nu att fler börjar tänka svenskodlat framför ekologiskt.

Östgötamat. Louise Alenbrand är positiv till ekologiskt odlad mat, men tycker att närproducerat är vikigast.

Östgötamat. Louise Alenbrand är positiv till ekologiskt odlad mat, men tycker att närproducerat är vikigast.

Foto: Elin Larsson

Östergötland2014-11-17 10:00

I debatten som blossat upp genom författarna bakom boken "Den ekologiska drömmen" och som fick förespråkare för ekologiskt odlad mat att se rött, hoppas Louise Alenbrand, att den nya ekodebatten ska göra att fler konsumenter får upp ögonen för det svenska jordbruket.

– Konsumenten har ett väldigt stort ansvar och har makten att påverka vad som finns i våra livsmedelsbutiker. Vi har ett matsvinn på 30 procent i dag, vilket är lång ifrån okej. Jag tror att ju närmare odlaren man kommer, desto mindre är risken för matsvinn. Jag möter många människor som väljer ekologiskt framför svenskt, men kanske inte tänker på hur varorna kom hit. Att välja bara ekologiskt kan innebära att importen av livsmedel ökar vilket i sin tur påverkar tillväxt och sysselsättning i Sverige. Självförsörjningsgraden på många livsmedel är redan nu låg.

Vidare säger hon:

– Man glömmer bort att konventionellt svenskodlat är väldigt bra. Jag hoppas att den här debatten lyfter fram det svenska jordbruket och inte ställer den konventionella och den ekologiska odlingen mot varandra. Debatten kan göra att man får upp ögonen för hur viktigt det svenska jordbruket är. Över 50 procent av befolkningen bor i stadsmiljö, vilket gör att man befinner sig långt från produktionen. Varorna i butiken är den enda producentkontakten man har, vilket kan göra det svårt att se det mervärde som svenska produkter har. Priset eller att välja ekologiskt blir det som styr valet av livsmedel.

Var ligger framtiden för matproduktionen i Östergötland?

– Vi måste bli tydligare med att kommunicera ut fördelarna med närodlat och svenskt. Flera måste förstå de mervärden som det innebär att välja såväl svenskt griskött som svenska grönsaker, säger Louise Alenbrand.

Louise Alenbrand har en given ideologi när det gäller sina egna inköp:

– Jag tänker först "östgötskt", sedan "svenskt" och "ekologiskt" när jag handlar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om