Smittspridningen i Östergötland under den tredje vågen är fortsatt hög och så sent som på onsdagen vårdades 115 smittade på länets sjukhus, varav 27 på iva.
– Smittspridningen ligger på en väldigt hög nivå. Just nu är smittspridningen störst i den östra länsdelen. Det är uppenbart att det är mycket mer rörelse i samhället nu än tidigare under pandemin, säger Britt Åkerlind.
För närvarande är det rekordmånga östgötar som låter testa sig för covid-19.
– På tisdagen var det 2 000 personer som testade sig och vi tar nu hjälp av ett externt laboratorium.
Andelen som testar positivt för den samhällsfarliga sjukdomen har de senaste dagarna legat på mellan 14 och 20 procent i Östergötland.
Över hälften av landets regioner har valt att införa regionala rekommendationer för att försöka dämpa smittspridningen. Det är smittskyddsläkaren i respektive region som har möjlighet att införa lokala rekommendationer. I Region Östergötland har Britt Åkerlind hittills valt att inte utfärda några dylika rekommendationer.
– Men det förs diskussioner nu om vi ska införa regionala rekommendationer även i Östergötland. Men ett beslut om det måste först förankras inom regionen, länsstyrelsen och kommunerna, säger Britt Åkerlind, som antyder att ett beslut i frågan kommer att fattas inom kort.
På sajten Krisinformation.se finns en lista över de 13 regioner i landet som har infört regionala rekommendationer. En genomgång av vad som gäller i de aktuella regionerna visar att det är vanligt med rekommendationer om att invånarna bör använda engångsmunskydd i situationer där nära kontakt med andra i inomhusmiljö inte går att undvika. Det handlar till exempel om att använda munskydd i affärer eller på arbetsplatser där det förekommer nära kontakter.
– Samtidigt är ju budskapet från vår sida att man ska undvika att gå i affärer om det inte är absolut nödvändigt. Säger vi att man ska använda munskydd när man går i affärer är risken att en del uppfattar att det är fritt fram, säger Britt Åkerlind.
Denna typ av rekommendation finns till exempel i Västra Götaland, Sörmland, Örebro, Västmanland, Gävleborg och Västerbotten. Ibland annat Västra Götaland och Sörmland görs dock undantag för personer som vistas i klassrum i grundskolor och gymnasieskolor.
En annan vanlig rekommendation är att invånarna i de berörda länen uppmanas att använda engångsmunskydd när de reser med kollektivtrafik – och det oavsett veckodag och oavsett tid på dygnet. Denna typ av rekommendation finns bland annat i Gävleborg, Västernorrland och Västmanland.
Enligt de nationella rekommendationerna bör alla invånare i Sverige undvika att besöka butiker, och köpcentrum om det är trängsel. Folkhälsomyndigheten har också utfärdat en rekommendation som innebär att munskydd bör användas i kollektivtrafiken av personer som är äldre än 18 år – men då bara under rusningstrafik, helgfria vardagar klockan 7–9 och klockan 16–18.
– Den fråga vi ställer oss är om det skulle ha någon effekt i Östergötland att införa en rekommendation om att använda munskydd i kollektivtrafiken oavsett tidpunkt. Vi ser ju redan nu att en del människor struntar i att använda munskydd till och med under rusningstrafik, säger Britt Åkerlind.