Landsbygdens krafter prisas – första vinnaren utsedd

Ett nytt pris ska lyfta fram ideella krafter och kreativa lösningar som finns på Östergötlands landsbygd. På tisdagen utsågs premiärvinnaren.

De tog emot priset i den nya östgötska utmärkelsen "Årets lokala utvecklingsgrupp Östergötland": Anna Vilidu, Åsa Alldén och Alice Lewy.

De tog emot priset i den nya östgötska utmärkelsen "Årets lokala utvecklingsgrupp Östergötland": Anna Vilidu, Åsa Alldén och Alice Lewy.

Foto: Ewa Carlgren Nilsson

Östergötland2021-10-13 12:05

Ett nytt, årligt pris är instiftat "Årets lokala utvecklingsgrupp i Östergötland 2021". Bakom priset står föreningen Hela Sverige ska leva Östergötland som jobbar för att få en levande landsbygd. Ordföranden Pia Tingvall berättar att det blev en uppskattat tillställning med ett 40-tal deltagare på plats när premiärpriset delades ut på tisdagskvällen i Skärkinds bygdegård. 

– Vi vill visa vilket engagemang, liv, lust, lekfullhet och kreativitet som finns runtomkring på landsbygden i Östergötland.

Vinnarna, Igelfors Regna Bygdegård, fick priset för satsningar och lösningar som tagits fram som ett resultat av pandemin. I motiveringen framgår att bygden skapat nya möjligheter för att få vardagen att fungera, bland annat genom nya mötesplatser utomhus där människor kan ses oavsett ålder.

– Företagare, skola och många olika föreningar samarbetar på ett jättefint sätt, säger Pia Tingvall.

Priset innebär även en vidare nominering till ”Årets lokala utvecklingsgrupp i Sverige 2021” som ska utses av Hela Sverige ska leva den 24 november 2021.

Under kvällen delades även ett pris ut för Årets landsbygdskommun 2021. Vinnare blev Ydre kommun.

– Ydre har bidragit föredömligt under lång tid för att kommunen ska utvecklas, man arbetar hela tiden med samverkan, säger Pia Tingvall. De har till exempel jobbat för att få lägenheter reserverade för unga människor och har satsat på jättefina hyresrätter vid jättefina lägen vid Sommen, säger Pia Tingvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!