– Vi behöver pengarna idag och hade behövt få dem tidigare, säger Elisabeth Nilsson.
”Vi ser fram emot ett möte inom kort” skriver Elisabeth Nilsson och landshövdingkollegorna i Sörmland och Stockholm, i en gemensam skrivelse till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).
Tvisten om betalningen för planeringen av det gigantiska järnvägsprojektet Ostlänken är en surdeg som fortsätter att jäsa.
I fyra år har länsstyrelsen begärt att få besked från regeringen om hur mycket extra pengar länsstyrelsen kan få. Ostlänken drar nämligen med sig omfattande extrajobb för länsstyrelsens personal i form av utredningar, planering, prövningar och beslut som är myndighetens ansvar, för att bygget ska kunna fortskrida.
Länsstyrelsen är redan hårt ansatt av arbete, främst på grund av det starka bostadsbyggandet i länet där det också krävs utredning, prövningar och beslut – utan att myndigheten haft råd att anställa mer personal.
– Vi måste knöla in det viktigaste av allt arbete med Ostlänken i vårt ordinarie arbete men behöver mer resurser, säger Elisabeth Nilsson.
Hösten 2016 ledsnade landshövding Elisabeth Nilsson på att Trafikverket inte betalade något för den särskilda personalgrupp som länsstyrelsen tvingats avsätta för granskning av trafikplaner enligt miljölagstiftning, infrastrukturbestämmelser och arkeologiska hänsyn. Hon avbröt därför samarbetet. ”Vår särskilda organisation för hantering av Ostlänken gäller inte längre” skrev Elisabeth Nilsson till Trafikverkets ansvariga.
Även den gången stod landshövdingarna i Sörmland och Stockholms län, som också berörs av Ostlänken-projektet, bakom skrivelsen.
Men regeringen måste fatta formellt beslut om tillåtelse för Ostlänken för att något verk ska kunna betala ut pengar. Därför går Elisabeth Nilsson och de två andra landshövdingarna nu högst upp i hierarkin och vänder sig till den nya infrastrukturministern Tomas Enroth (S). De har också kontaktat Finansdepartementet, som länsstyrelserna lyder under.
– Regeringen ställer krav på att vi ska vara effektiva med korta handläggningstider. Men nu förlängs handläggningstiderna och vi hinner inte med att samplanera med Trafikverkets personal. Vi behöver nyanställa, säger Elisabeth Nilsson.