Länet förbereder sig för riktigt krig

Alla ska veta vem som gör vad om det blir krig. Eller om det uppstår en annan krissituation i länet. Nu ska Östergötland ha en gemensam plan för hur kriser och oönskade händelser ska hanteras.

Bild från en tidigare övning. Rekryter i full stridsutrustning övar lågintensiv strid vid markstridsskolan i Kvarn utanför Borensberg.

Bild från en tidigare övning. Rekryter i full stridsutrustning övar lågintensiv strid vid markstridsskolan i Kvarn utanför Borensberg.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Östergötland2019-06-18 06:00

Det är aktörer inom Samverkan Östergötland som har beslutat att jobba tillsammans med krisberedskap och civilt försvar och att ha en gemensam inriktning.

– Vi har samarbetat i många år om de här frågorna. Det som är nytt är att vi nu förbereder oss och gemensamt jobbar som om det verkligen kan bli ett krig. Vi ökar också vårt samarbete. Det kommer att bli mer gemensamma övningar och mer utbildning, säger Andreas Lundberg, handläggare inom krisberedskap på Länsstyrelsen Östergötland.

Vad händer om det uppstår en situation som i Sydamerika där miljoner människor blev utan el en längre tid?

– I den planen som vi jobbar med ingår flera olika områden och ett av dessa är kopplade till strömförsörjning. Vi måste ha en plan B om samhället blir strömlöst, vi måste veta om det finns något alternativ, vi måste ha en prioriteringslista på de som först ska få ström och vi måste veta hur vi ska hantera en sådan situation. Vi är mitt i detta arbete nu, säger han.

Efter att regeringen beslutade att totalförsvarsplaneringen ska återupptas ställs det högre krav på krisberedskap och civilt försvar. Därför ska Samverkan Östergötland ha en gemensam inriktning och plan för det gemensamma arbetet under perioden 2019–2022.

Samverkan Östergötland består av länets 13 kommuner, Räddningstjänsten Östra Götaland, polisregion Öst, Region Östergötland, Försvarsmakten (militärregion syd) och SOS Alarm. Samverkan syftar till att resurser ska användas effektivt och ansvarsfullt.

– Nu kan vi tillsammans fortsätta att minska sårbarheter i samhällsviktig verksamhet och öka den gemensamma förmågan att hantera samhällsstörningar i länet. Det behövs mer övning både gemensamt i länet och enskilt hos respektive organisation. Det är den viktigaste åtgärden för att öka förmågan att hantera samhällsstörningar, säger Carl Fredrik Graf, landshövding och ordförande i Regionala rådet för krisberedskap och skydd mot olyckor.

Under nästa år kommer Länsstyrelsen Östergötland att delta i den riksomfattande totalförsvarsövningen – TFÖ 2020. Övningen, som syftar till att öka Sveriges motståndskraft, kommer att ge Länsstyrelsen en möjlighet att utveckla förmågan att upprätthålla viktiga samhällsfunktioner och det ansvar som åligger Länsstyrelsen inom den civila delen av totalförsvaret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om