Det är SVT som har sammanställt uppgifter från landets alla regioner och kommit fram till att Östergötland tillsammans med Södermanland, Jönköping och Stockholms län har störst andel intensivvårdspatienter i förhållande till befolkningens storlek.
På tisdagen vårdades 18 smittade personer i Östergötland på intensivvårdsavdelningar – elva på Universitetssjukhuset och sju på Vrinnevisjukhuset.
Vårddirektör Jessica Frisk, som även är regional sjukvårdsledare, säger att regionen har räknat med att så många smittade skulle hamna på iva.
– Enligt våra prognoser bör vi nå en platå på iva inom ett par veckor. Men det är så få patienter totalt att ett par patienter upp eller ner kan påverka kurvan väldigt mycket. Att vi följer våra prognoser förutsätter att befolkningen fortsätter att hålla avstånd och vara hemma om de är sjuka.
Jessica Frisk säger att vårdtiderna på iva har blivit något längre under den senaste tiden.
– Men det vet vi inte riktigt vad det beror på eftersom det är så förhållandevis få patienter. Om några covid-19-patienter ligger länge på iva så påverkar det medelvårdtiden väldigt mycket.
En förklaring till att Östergötland har så relativt många intensivvårdspatienter kan vara att länet drabbades relativt tidigt av den andra vågen. Länet var också ett av de första i landet som fick skärpta allmänna råd för att hejda smittspridningen. De flesta andra län har ännu inte nått den platåfas som Östergötland nu tycks närma sig.
– De regioner som låg efter oss i smittspridning har brantare kurvor uppåt än vad vi har, säger Jessica Frisk.
För att läget ska bli bättre i länet krävs att allmänheten fortsätter att följa de allmänna råden – inte minst under kommande storhelger.
– Vi oroar oss för hur julhandeln och resandet ska bli. Jag hoppas att man har respekt för varandra och försöker att följa restriktionerna för att man ska få behålla sina nära och kära friska även efter jul och nyår, säger Jessica Frisk.
Går det att säga något om smittläget i Östergötland just nu?
– Vi ökar provtagningen och jobbar för att öka den ytterligare så att alla östgötar som har behov ska kunna provtas. Var fjärde person som vi provtar är smittad. Vi har en stor samhällsspridning. Det kommer att påverka hela sjukvården över jul- och nyårshelgerna hur vi beter oss nu.
På måndagen uppgick antalet konstaterat smittade i Östergötland till 9 997. På tisdagen hade den siffran ökat till 10 122 – en ökning med 125 personer på ett dygn. Hur stor smittspridningen för närvarande är i länet är dock omöjligt att säga eftersom regionens testkapacitet fortfarande är begränsad.
Samtidigt fortsätter antalet smittade personer som är i behov av sjukhusvård att öka. På måndagen vårdades 90 covid-19-patienter på länets tre sjukhus. På tisdagen vårdades 92 smittade patienter på sjukhus, varav alltså 18 inom intensivvården.
På Universitetssjukhuset vårdades på tisdagen 51 smittade. På Vrinnevisjukhuset vårdades 35 covid-19-patienter och på lasarettet i Motala vårdades sex smittade patienter.
Region Östergötland uppgav på tisdagen att ytterligare två personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Sedan utbrottet började har därmed 324 personer som haft sjukdomen avlidit i Östergötland.