Det visar polisens dokument ”Samlad problembild Kinda kommun” som Corren tagit del av.
För antalet anmälda brott per 100 000 invånare ligger Kinda lägst inom lokalpolisområde Linköping (Linköping, Kinda, Ydre och Åtvidaberg) och polisområde öst. Både över tid och under 2015.
Medborgarlöfte
Kommunpolis Joel Gerdin bekräftar att siffrorna stämmer med den erfarenhet polisen har av Kinda.
– Vi uppfattar att det är en lugn kommun med förhållandevis låg problembild. När vi lyssnar på medborgarna är trafikmiljön det stora problemet.
Det blir huvudfrågan i det medborgarlöfte som ska upprättas mellan kommunen och polisen, och som Corren berättade om i onsdags.
Den polisanmälda brottsligheten är en sak. Frågan är hur den faktiska brottsligheten ser ut.
Enligt röster till Corren finns det kommuninvånare som inte bryr sig om att polisanmäla exempelvis snatteri med argumentet att det ändå inte leder någon vart.
Joel Gerdin igen:
– Det är tråkigt om den uppfattningen finns och det är ett bekymmer. Då ser vi inte om snatteri är ett problem. Så vi hoppas verligen att man hör av sig till oss.
Sticker ut
I polisens bild av kriminaliteten i Kinda sticker två företeelser ut.
Dels att "mobilt organiserade gärningsmän" står för en betydande del av inbrotten i bostäder, dels att medelåldern vid våld i offentligt miljö och narkotikabrott är "betydande låg" jämfört med andra kommuner.
I det senare fallet vilar statistiken på osäker grund, enligt Joel Gerdin.
– Med låg andel anmälda brott blir underlaget så litet att man inte ska dra någon stor växel på det. Den lägre medelåldern kan bero på att vi gjort insatser mot yngre personer och då får vi det utslaget.