Varje vecka sammanställer länsstyrelsen en rapport för att informera regeringen om hur pandemin påverkar länet. Enligt rapporten finns det nu bland befolkningen en ökad efterlevnad av myndigheternas råd och rekommendationer efter att de skärpta allmänna råden infördes i länet den 29 oktober.
I den senaste rapporten, som färdigställdes på tisdagen, noterar länsstyrelsen att antalet personer som diagnostiserats med covid-19 har fortsatt att öka under senaste veckorna – med en ökad belastningen på hälso- och sjukvården som följd.
– Det är skarpt läge nu. Vi behöver bromsa smittan och rädda liv. Alla måste göra sitt för att vi inte ska behöva ha kvar restriktionerna. Vi har inget slutdatum för pandemin, säger landshövding Carl Fredrik Graf, i en kommentar.
Flera kommuner rapporterar om en hög arbetsbelastning och hög personalfrånvaro inom främst skola, barnomsorg, vård, och omsorg.
Antalet smittade inom kommunala verksamheter har ökat. En ökning av beställningar av skyddsutrustning ska göras till det länsgemensamma lagret och det finns en stor efterfrågan på handskar. Även efterfrågan på visir har ökat.
Samtidigt står näringslivet återigen inför nya utmaningar med anledning av de skärpta allmänna råden. En undersökning från Linköpings kommun visar att de mindre företagen, med färre än tio anställda, är extra utsatta och har minst marginaler. Besöksnäringen, delar av handeln, restauranger och transportsektorn har det svårast. Hittills under november månad har 24 personer varslats i Östergötland. Totalt har 3 689 personer varslats sedan den 1 mars.
Trängselproblematiken i kollektivtrafiken varierar från vecka till vecka och över dygnets timmar. Jämfört med rapportering från vecka 43 har Östgötatrafiken dock under vecka 45 fått in färre rapporter om trängsel ombord på fordon.
Linköpings universitet upplever att studenter följer de lokala allmänna råden i förhållandevis stor utsträckning. Det har inte observerats att det förekommit fester i egen regi när studentföreningarna ställt in sina aktiviteter.
Universitet har sedan smittspridningen ökat till stor del återgått till distansundervisning. Universitetet ser en viss ökning av stressrelaterade problem bland medarbetare och varnar även för att det finns en ökad risk för att medarbetare hamnar i missbruksproblematik.