– Vi kan rikta kritik eller allvarlig kritik om vi ser brister vid tillsyner, säger Carl Granström, handläggare i frågor om skydd mot olyckor, vid länsstyrelsen i Östergötland.
I Åtvidaberg och Valdemarsvik har så gott som samtliga deltidsbrandmän vid Räddningstjänsten i Östergötland (RTÖG) sagt upp sig, i protest mot försämrad ekonomisk ersättning och RTÖG:s personalpolitik. På torsdagen meddelade majoriteten av personalen på räddningsstationerna i Ljungsbro att de också säger upp sig, om de inte får bättre ersättning och om förbundsledningen inte avgår.
Det finns risk för att kommunerna står utan fungerande räddningstjänst om några månader.
Länsstyrelsen bevakar utvecklingen och har haft en första kontakt med RTÖG-ledningen. Kommuner är enligt Lagen om skydd mot olyckor (LSO) skyldig att se till att medborgarna får en fungerande räddningstjänst och om räddningstjänsten inte fungerar kan länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet, rikta kritik.
– Men vi har inget lagligt redskap för att göra förelägganden eller viten, säger Carl Granström.
Så i praktiken kan en kommun komma undan med att bli kritiserad av er, och sedan fortsätta med att inte ge sina invånare en fungerande räddningstjänst?
– Ja, i princip. Men då kommer vi att vara starkt emot det. Och ni i media har ju tät bevakning de här frågorna också. Om vi riktar kritik så är vi mycket tydliga med vad vi kritiserar, så att det går att förstå för er till exempel eller alla andra som vill veta, säger Carl Granström.
Linköpings, Norrköpings, Åtvidabergs, Söderköpings och Valdemarsviks kommuner äger gemensamt kommunalförbundet RTÖG och betalar RTÖG för att förbundet ska leverera räddningstjänst.
Om RTÖG inte skulle klara att leverera så skulle länsstyrelsen rikta sin kritik mot RTÖG, inte mot medlemskommunerna.
– Däremot har ju förbundet ett ansvar mot sina medlemskommuner. Men det är en fråga mellan dem, säger Carl Granström.
Länsstyrelsen uppger att man kommer att boka möten med RTÖG inom en snar framtid för att stämma av läget.
– Jag vet att de jobbar hårt på en lösning, säger Carl Granström.