Villkoret från L: Behåll busslinjerna på landsbygden

Liberalerna i Region Östergötland var med och beslutade om sommarens nedläggningar av busslinjer på landsbygden. Nu är den, något oväntat, en av deras viktigaste valfrågor.

Efter nedläggningsbeslutet av busslinjer på landsbygden presenterar Liberalerna i Region Östergötland trafiken på landsbygden som en av sina viktigaste valfrågor. "Vi har kommit till insikt", säger gruppledare Alexander Höglund (L).

Efter nedläggningsbeslutet av busslinjer på landsbygden presenterar Liberalerna i Region Östergötland trafiken på landsbygden som en av sina viktigaste valfrågor. "Vi har kommit till insikt", säger gruppledare Alexander Höglund (L).

Foto: Jasmine Hübinette

Östergötland2022-08-26 17:00

Kollektivtrafiken på Norrköpings landsbygd har nyss genomgått en del förändringar. Små orter har blivit av med sin enda busslinje. I andra områden stannar bussen inte längre efter att linjen lagts om. I höst utreds även landsbygdslinjerna runt Linköping. 

– Vi har dem i åtanke när vi presenterar det här. Det var ett dåligt beslut att lägga ner linjer och ta bort busshållplatser på landsbygden. Vi vill ha linjebunden trafik även på landsbygden. Hade det här målet lagts till tidigare hade nedläggningen kunnat förhindras. Vi vill vara väldigt tydliga med att vi omprövar vårt tidigare beslut, säger Alexander Höglund, gruppledare för L i Region Östergötland. 

L har under de två senaste mandatperioderna ingått i den styrande Koalition för Östergötland, där även S, C och MP ingår.

 Är det självkritik eller kritik mot koalitionskollegorna?

– Vi har kommit till insikt och tar ansvar för beslutet. Det är en viktig egenskap som politiker att kunna ompröva sitt beslut. Det finns fler värden än ökad turtäthet. Kollektivtrafiken ska bidra till en livskraftig landsbygd. 

L presenterar en rad mål som de också har som villkor för ett styre efter valet. Där ingår bland annat kollektivtrafiken. 

– Det här är absolut ett av våra huvudvillkor för kommande styre. Vi vill behålla busslinjerna till mindre orter och på landsbygden. För att kunna göra det behöver Östgötatrafiken få ett nytt mål från politiken. Förutom att det är en resemöjlighet är bussen också en viktig samhällsnärvaro. Den står för att området inte är övergivet av samhället. 

Men förändringarna gjordes ju av ekonomiska skäl?

– Det skulle ha gått att behålla linjerna inom den ekonomiska ramen. Minskade eller indragna linjesträckningar i vissa områden möjliggjorde ökad turtäthet i andra, mer tätbefolkade områden. Det har inneburit enorm skada för ett fåtal människor och en marginell nytta för ett större antal. Vi kan inte acceptera det. Man ska kunna bo och verka i hela länet. 

Alexander Höglund (L) är tydlig med att de håller båda dörrarna öppna efter valet. Det kan bli en fortsatt koalition med S, C och MP, eller ett mer traditionellt alliansstyre med M och KD. 

– Vår politiska hemvist är med M, KD och C, de traditionella Allianspartierna. M och KD har sagt att de har stor samsyn med oss i de här frågorna. Men vi vill få gehör för vår politik, så vi är öppna för alla samarbeten. Det är bara SD och V som vi står för långt ifrån för att kunna ingå i ett gemensamt styre. 

En rad satsningar ingår också i L:s program. På primärvården, barn- och ungdomspsykiatrin och vården av äldre. Förutom att fortsätta utveckla äldremottagningarna på vårdcentralerna, vill de även inrätta en central funktion, en äldrevårdsöverläkare, inom regionen som ska ansvara för och samordna vårdverksamhet för äldre.

– Det är egentligen underligt att vi inte har mer anpassad vård för äldre, som vi har för barn och unga. Erfarenheten från pandemin visar tydligt på behovet av en sån funktion, som redan idag finns i Örebro. 

Regionens stora utmaning med personalförsörjningen då, har ni någon plan för den? 

– I våras beslutade vi i Koalitionen om ett paket med 16 punkter för personalförsörjningen. Det är en av de största personalsatsningarna på väldigt länge. Vi behöver inte uppfinna hjulet på nytt, utan fortsätta arbetet på både kort- och lång sikt. 

L:s villkor

Partiet har en rad villkor för samarbete efter valet, några av dessa är:

- Vårdval ska även gälla kvinnohälsa, som gynekologi och mödrahälsovård. 

- Fler satsningar på äldre, bland annat att genom att inrätta en central funktion med ansvar över vården som rör äldre och att resurspersoner ska införas för att förhindra att äldre inom vården dör ensamma.

- De vill också se en förstärkt primärvård samt insatser för att korta tiden mellan diagnos och behandling inom barn- och ungdomspsykiatrin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!