Litet fynd gör stor sensation

En liiiten liten svamp vållar stor sensation bland svampkännare och naturintresserade. Hittills har stäppfingersvampen bara hittats vid kusten – men den finns i Högby utanför Mjölby också.

Naturvärden. Högbymon norr om Mjölby är särskilt känt för insekter som gillar öppen sandmark.

Naturvärden. Högbymon norr om Mjölby är särskilt känt för insekter som gillar öppen sandmark.

Foto: Tommy Karlsson

ÖSTERGÖTLAND2016-04-07 17:47

– Extremt sällsynt, säger Tommy Karlsson, handläggare på naturvårdsenheten vid länsstyrelsen.

Den lilla svampen är alltså mycket ovanlig, men å andra sidan välkänd bland specialisterna. Just för att den är så sällsynt är den rödlistad och har ett eget åtgärdsprogram.

– Det var en ren slump att jag hittade svampen, berättar Mikael Hagström som är naturvårdskonsult. Jag gick egentligen bara förbi den gamla grustäkten, och där var den.

Det var i september i fjol, men först nu är han säker. Det har konstaterats att det verkligen rör sig om den här sällsynta stäppfingersvampen.

– Jag insåg förstås att det kunde vara den, men jag kunde ändå inte riktigt tro det. Tidigare har den bara hittats på kustnära platser, förklarar Mikael Hagström.

Svampen är tidigare bara känd från fem platser i Sverige, främst Öland och Gotland, men också i Kosters nationalpark i Bohuslän.

– Den trivs i kalkrik och sandig miljö, säger Mikael Hagström. Den har säkert funnits på Högbymon i tusentals år, men först nu har vi hittat den..

Går den att äta?

– Det är inte troligt. Den är i och för sig säkert inte giftig, men den är nog seg och..... ja, disktrasliknande. Och så är den så liten, bara stor som en tumnagel ungefär.

Fyndplatsen, Högbymon, ligger strax norr om Mjölby. Området är redan tidigare känt för att ha stora naturvärden, särskilt när det gäller insekter som trivs med öppen sandmark. Igenväxning har hotat området, men länsstyrelsen och kommunen hugger och röjer träd och buskar och slår gräs.

– Utan dessa åtgärder hade stäppfingersvampen försvunnit i området, säger Tommy Karlsson. Den har minskat kraftigt i takt med uppodling, plantering och igenväxning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om