Liu-ingenjörer får jobb inom tre månader

Civilingenjörer från Linköpings universitet är överlägsna när det gäller att snabbt etablera sig på arbetsmarknaden.- Det behöver inte vara en fördel att komma från Chalmers eller KTH, säger Lars Holberg, universitetets informationschef.

Foto: Fotograf saknas!

ÖSTERGÖTLAND2007-03-21 00:00

Nästan 94 procent av civilingenjörerna som lämnar Linköpings universitet får jobb inom tre månader. Det är långt bättre än Chalmers, Lund och Kungliga tekniska högskolan, som ligger runt 80 procent. Det framgår i en färsk rapport från Svenskt näringsliv och som bygger på siffror från Högskoleverket från åren 2002 till 2004.

Undersökning jämför sju olika utbildningar mellan Sveriges universitet och högskolor. Även Civilekonomer från Linköping har relativt lätt att etablera sig på arbetsmarknaden och 76 procent får jobb inom tre månader efter avslutad utbildning. De flesta får också anställning inom sitt yrke.

Ungefär en tredjedel av alla utexaminerade studenter stannar kvar i Östergötland och majoriteten av dem blir anställda tillsvidare, enligt rapporten.

När det gäller samverkan med näringslivet och övriga arbetsgivare har Linköpings universitet en hel del kvar att göra för att komma ikapp högskolan i Jönköping, konstaterar Ulla Lönn, biträdande regionchef på Svenskt näringsliv i Linköping.

- Det finns ett samband mellan hur bra universitet är på att samverka med företagen och när det gäller att snabbt få jobb, säger hon.

I Jönköping är de undersökta utbildningarna oftast länkade till fadderföretag, en verksamhet som inte finns på Linköpings universitet. 60 procent av de blivande civilekonomerna i Linköping är inte nöjda med universitetets samverkan med arbetslivet.

- Det finns fortfarande mer att göra. Det är en skillnad mellan oss och Jönköping eftersom vi är mycket större och det är inte lätt hitta företag i regionen som orkar vara med och dra. Mellan 800 och 1000 studenter börjar på civilingenjörsprogrammet varje år, säger Lars Holberg.

Björn Larsson Gerdén läser på civilekonomprogrammet i Linköping och känner en brist på kontinuerliga kontakter med arbetslivet.

- Mina kompisar på andra högskolor har ofta kontakt med företag i utbildningen och de får ofta jobb. Det saknar jag i Linköping och det är fler än jag som tycker så. Vi har ett par temadagar varje år när arbetsgivare besöker oss, men jag vill ha mer långsiktiga kontakter, säger han.

- Visst blir jag avundssjuk eftersom mina kompisar får använda sig praktiskt av teorin i ett tidigt stadium.

BT Industries i Mjölby rekryterar i första hand sina civilingenjörer från Linköpings universitet.

- Vi har många som göra sina examensjobb hos oss och som kommer in den vägen. Det krävs ett bra samarbete för att förbättra matchningen, säger Gunnar Mångsbro, personalchef.

Björn Larsson Gerdén är inne på sista terminen och ska snart skriva sin D-uppsats.

- Jag söker jobb, men har inte fått några svar än. Jag tror att det är enklast att få jobb i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!