"Lönerna kan inte fortsätta öka i samma takt"

Lönerna kan inte fortsätta att öka i samma takt om vi ska värna de östgötska företagen. Det säger Mattias Dahl, vice vd för svenskt näringsliv.

"Ett av våra mål i avtalsrörelsen 2020 är löneavtal som bidrar till förstärkt internationell konkurrenskraft", sa Mattias Dahl, vice vd Svenskt näringsliv.

"Ett av våra mål i avtalsrörelsen 2020 är löneavtal som bidrar till förstärkt internationell konkurrenskraft", sa Mattias Dahl, vice vd Svenskt näringsliv.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Östergötland2019-10-02 05:00

Under tisdagen anordnade Svenskt näringsliv arbetsgivardagen i Linköping. Inledningstalaren Mattias Dahls fokus var på vårens avtalsrörelse, då fackförbunden och arbetsgivarna förhandlar fram nya, centrala kollektivavtal som reglerar lön och anställningsvillkor. 

– Det är ett stort demokratiskt projekt eftersom närmare tre miljoner människor påverkas direkt, alltså i princip alla som har ett arbete, säger Mattias Dahl.

Det är mycket som pekar på att en lågkonjunktur är på väg. En omständighet som blir avgörande i avtalsrörelsen, enligt Dahl.    

– För 3,5 år sedan var vi överens om en ökning på 6,5 procent. Nu är alla överens om att ekonomin ligger sämre till. Det enda rimliga är att lönetakten växlar ned i avtalsrörelsen.

Som privatperson kanske man inte känner att ens lön direkt har skenat de senaste åren?

– Så är det säkert. Någonstans känner vi oss alla underbetalda, och alla vill tjäna mer. Men pengarna måste finnas, annars riskerar vi färre anställningar och att företagen flyttar utomlands.

Dahl påpekar att Sverige, trots högkonjunktur, inte lyckats få in många av de människor som står utanför arbetsmarknaden. Han pekar på tre orsaker: det är för dyrt att anställa, det finns en risk i att anställa eftersom det kan bli fel och dagens regler gör det svårt att säga upp någon, och till sist ett dåligt utbildningsystem.

Universitetet och näringslivet står inte varandra så nära trots allt?

– Nej, vi vill komma närmare universitetet. Näringslivets behov borde styra utbildningarna mer. Dagens utbildningssystem är riggat så att universiteten satsar på vad folk vill läsa, eftersom de får betalt per sökande, och inte på vilken kompetens branschen behöver. 

Framtidens utmaningar för företagen ser ungefär likadana ut i länet som i övriga landet. 

– Östergötland är ett bra tvärsnitt. Ett Sverige i miniatyr, säger Dahl.

Sofia Sjöström, regionchef Svenskt Näringsliv Östergötland, lägger till: 

–  Östergötland har ett differentierat näringsliv vilket gör oss starkare. 

Att vissa kommuner, till exempel Norrköping, ändå kom långt ned i årets ranking av företagsklimatet i Sverige, förklarar hon såhär: 

– Det beror på kommunens brist på service. Årens senaste tillväxt har gjort att de inte hinner med till exempel digitalisering och bygglov. Kommunerna bör satsa på bra myndighetsutövning och mindre på marknadsföring, säger Sofia Sjöström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!