M vill korta vårdköerna med flera privata aktörer

Minskade vårdköer genom fler privata vårdgivare och OB-tillägg för personalen ingår i Moderaternas förslag inför regionvalet. "Vi har gjort den här resan förut", säger Marie Morell (M).

"Situationen har inte tagits på allvar", säger regionpolitikerna Marie Morell (M) och Fredrik Sjöstrand (M) om vårdköerna.

"Situationen har inte tagits på allvar", säger regionpolitikerna Marie Morell (M) och Fredrik Sjöstrand (M) om vårdköerna.

Foto: Jasmine Hübinette

Östergötland2022-08-22 11:00

Moderaternas presenterade förra veckan sina förslag inför regionvalet. Målet är komma tillrätta med väntetiderna inom vården.

– Vi var regionen som låg bland de sista i mätningarna redan innan pandemin, så det går inte bara att skylla på pandemin, säger Fredrik Sjöstrand (M).

Det är en alarmerande bild som regionens största oppositionsparti målar upp. 

– Vi är i den sitsen att planerad vård och cancerpatienter får stå tillbaka, säger Marie Morell (M).

Bättre betalt för obekväm arbetstid ska få fler att stanna inom vården, menar M.

– Har vi inte medarbetare kan vi inte korta vårdköerna. Vi vill införa ett höjt OB-tillägg för arbete på obekväm arbetstid. OB är en etablerad modell som alla förstår, säger Marie Morell (M).

Räcker det? 

– Nej, det måste även till löneutveckling, karriärmöjligheter och vi behöver förbättra arbetsvillkoren. Det handlar inte bara om ingångslön, utan också om att man utnyttjar den kompetens man har.

Ledarskapet är en nyckel som Moderaterna gärna återkommer till, både inom vården, men också på högsta politiska nivå.

– Man måste börja med att erkänna att det är tufft därute. Med de här utmaningarna är det mycket som behöver göras. Det behövs en tydlig plan och uthållighet. Vi känner inte att man tagit det här på allvar hos det nuvarande styret. Man måste våga se att det finns problem, sätta det på agendan och visa att det är viktigt, säger Marie Morell (M).

Under åren 2006 till 2014 leddes Region Östergötland av Moderaterna med Marie Morell som regionstyrelsens ordförande.

– När vi tillträdde 2006 hade vi samma utmaning och då vi vände det, så vi har gjort den här resan förut, säger hon.

Från personalen höjs ibland kritiska röster om det som beskrivs som en strikt toppstyrd organisation som petar i detaljerna. M känner igen bilden.

– Det behövs ett mer tillåtande klimat för att ta tillvara på de många goda idéer som finns i verksamheten. Särskilt under pandemin har det på något vis blivit en omvänd ordning, där de högre cheferna beslutar om detaljerna, medan de lägre cheferna håller på med strategier. Vi vill att enheterna ska få bestämma mer själva, men det får inte heller bli så att de konkurrerar ut varandra, säger Marie Morell (M). 

– Det måste gå att anpassa till lokala förutsättningar, men de ska också upplevas som rättvisa inom och mellan verksamheterna, säger Fredrik Sjöstrand (M).

För att fler ska få vård tidigare vill M bland annat ta hjälp av vårdlotsar.

– Vårdlotsfunktionen kan vi ha mer nytta av framöver. Lotsen kan hjälpa patienten att få vård på exempelvis ett annat sjukhus eller i en annan region. Det är inte så lätt att veta var vården finns, säger Marie Morell (M).

Region Östergötland har varit en av de första regionerna med vårdlotsar. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), där Marie Morell är ordförande för sjukvårdsdelegationen, har sedan 2014 ett nätverk för vårdlotsarna.

– Det är en funktion på 2-3 personer som vi haft här i regionen ett tag, men som nu ska finnas i alla regioner så att de kan samordna insatserna över regiongränserna, säger Fredrik Sjöstrand (M).

För att korta vårdköerna vill de också se fler aktörer.

– Vi vill också ha fler privata vårdgivare. Det finns många privata vårdgivare som patienterna är väldigt nöjda med. Vi träffar aktörer i Linköping som vill, men inte får hjälpa till. Vi måste verkligen använda alla resurser vi har, säger Marie Morell (M).

Kan du själv se några nackdelar med mer privat vård?

– Ja, absolut. Man kan ju inte ställa om eller skala ner på samma sätt när man är bunden av avtal och den offentliga vården kostar ju ändå, säger Marie Morell (M).

Överblicken då?

– Vi kan genom avtalen beställa samordning. De privata vårdgivarna blir ofta utskällda för att de inte lämnar tillräckligt med statistik eller är med och bidrar till forskningen, men det är för att det inte står i avtalet så att de får ersättning. Så det är ofta vi i regionerna som inte gjort vår hemläxa, det går att avtala om det.

M vill även ha en generalplan för den östgötska vården. Där ska det finnas delmål att uppnå för att vårdgarantin ska hållas och köerna kortas. På sikt vill de också korta vårdgarantin från 90 dagar till 30.

– Det kanske inte står först på dagordningen, men någon gång under mandatperioden, säger Fredrik Sjöstrand (M), som medger att det finns en del som behöver göras innan det kan bli aktuellt.

M:s förslag

Förslagen presenteras som tio punkter. Moderaterna i Region Östergötland vill bland annat:  

Satsa på vårdcentralerna. 

Utveckla vårdlotsens arbete. 

Ha fler privata vårdgivare. 

Korta den nuvarande vårdgarantin nationellt. 

Korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin. 

Införa bättre arbetsvillkor och karriärvägar inom vården för att få fler att stanna och vilja arbeta inom vården. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!