Den nu 53-årige mannen var egenföretagare vid tiden för operationen, men kan inte längre arbeta utan får sjukersättning från Försäkringskassan, som bedömer hans arbetsförmåga som stadigvarande nedsatt. Mannen stämmer därför Region Östergötland bland annat för förlorad arbetsinkomst på över 2,6 miljoner kronor plus ränta.
Det var i början av 2011 som den då 42-årige mannen opererades för ett diskbråck på US i Linköping. Det ska, enligt stämningsansökan, inte ha varit medicinskt nödvändigt, utan var tänkt att lindra mannens ryggbesvär och förhindra att besvären förvärrades. Operationen genomfördes och mannen drabbades av nedsatt känsel i kroppen, från naveln och nedåt. Han kunde inte längre använda benen, utan blev rullstolsburen. Ytterligare ett kirurgiskt ingrepp utfördes därför ett par dagar efter den första operationen, men skadan kunde inte avhjälpas. I tre månader förblev mannen inlagd på sjukhuset. Skadorna bedöms som bestående under resten av mannens livstid.
Mannen, som är bosatt i Östergötland, anmälde skadan till Regionernas ömsesidiga försäkringsbolag (Löf) en dryg månad efter operationen, där han framhöll att han inte fått tillräcklig information om riskerna inför operationen. I stämningsansökan står att mannen fått information om vissa risker, men att han inte informerats om risken att bli förlamad. Löf gav mannen rätt och menade att vårdgivaren brustit i sin skyldighet att informera om riskerna med ingreppet. Operationerna och den totalförlamning från midjan och nedåt som operationerna resulterat i, bedömdes som personskada och mannen fick ersättning för bland annat sveda och värk samt bestående men. För att få ersättning för förlorad inkomst, har mannen vänt sig direkt till Region Östergötland med sina krav.
Region Östergötland svarar i ett yttrande till Linköpings tingsrätt att mannens skada sannolikt hade försämrats med tiden oavsett och att mannen skulle ha blivit rullstolsburen även utan operationen. Vidare menar regionen att mannen redan fått ersättning för skadan genom Löf. Enligt handlingar till tingrätten är parterna även oense om hur ett eventuellt inkomstbortfall skulle kunna beräknas utifrån att mannen vid tiden för operationen var egenföretagare vilket gör det svårt att förutse hur hans framtida inkomster hade kunnat se ut.