– Vi har tittat på vad man erbjuder på andra universitetssjukhus och då såg vi att vi låg ganska högt. Den ekonomiska situationen gör också att vi måste se över vad vi har råd med och inte, säger Zilla Jonsson.
Den tidigare ersättningsmodellen krävde dessutom mer administration med mycket pappersskickande mellan chefer och löneteamen.
Den nya ersättningen innebär att vissa medarbetare kommer få en sänkt sommarersättning om de tar extrapass. De som tjänar bäst är de som har högre grundlön. Det nya systemet ska förhoppningsvis gynna personal som måste handleda nya medarbetare.
– På sommaren är det ganska många sommarvikarier och ovana som behöver stöd. Om vi då kan locka dem som har högst löner, som är mest erfarna, att ta de här extrapassen så att de kan få lite extra så tycker jag att det är bra. En annan del är att ju längre passet är desto mer betalt ger det. Det innebär också att vi stärker upp mest där man gör störst insats.
Det är upp till varje produktionsenhetschef att avgöra om semestern ska lösas med extrapass. Men de anställdas ledighet är prio ett, enligt Zilla Jonsson:
– Vi jobbar stenhårt med att se till att våra medarbetare ska få sin semester och minimera antalet extrapass.
Att Region Östergötland har haft en hög sommarersättning, kan inte det göra regionen till en attraktiv arbetsgivare?
– Vi ligger fortfarande högt även med den här justeringen så det är inte någon jättesänkning jämfört med vad vi har haft förut.