Nu står Sonstorp utan affär – matbutik i konkurs

Lilla butiken i Sonstorp utanför Finspång har försatts i konkurs. Scenariot förbryllar Edvin Johansson från Linköping som driver franchisegivaren AutoMat, då bolaget plötsligt hamnade på obestånd. "Beskedet var oväntat. Butiken har fungerat bra", säger han.

Lilla butiken i Sonstorp har försatts i konkurs. Bolaget bakom butikskedjan hoppas kunna hitta en ny franchiseföretagare.

Lilla butiken i Sonstorp har försatts i konkurs. Bolaget bakom butikskedjan hoppas kunna hitta en ny franchiseföretagare.

Foto: Mikael Grip

Östergötland2023-12-05 15:30
undefined
Lilla butiken i Sonstorp har försatts i konkurs. Bolaget bakom butikskedjan hoppas kunna hitta en ny franchiseföretagare.

Det var 2021 som den lilla butiken öppnade mitt i samhället. Butiken är en del av en kedja med obemannade och kontantfria butiker där kunderna måste legitimera sig med bank-ID för att ta sig in. Men nu är butiken stängd och kunderna möts av en lapp på dörren om "tekniskt fel".

Advokat Henrik Ringborg, Kihlstedts Advokatbyrå i Norrköping, är konkursförvaltare. Han söker företagaren utan att lyckas nå honom. Sedan bolaget försatts i konkurs har Ringborg varken kommit in i butiken eller fått tag på den tidigare företrädaren.

undefined
Zandra Lundmark, förskollärare på Björkhagens förskola, beklagar att butiken i Sonstorp har tvingats stänga.

– Jag har därför inte så mycket information att lämna för närvarande. Vad gäller orsaken till konkursen är det något som den framtida utredning får utvisa. Jag kan dock konstatera att bolagets likvidator (en person som utsetts för att avveckla aktiebolaget, NT:s anm) har bedömt att bolaget inte har tillräckliga medel för att fortsätta verksamheten och har ansökt om att försätta bolaget i konkurs, säger Henrik Ringborg.

undefined
Förskolläraren Sandra Törnqvist beskriver AutoMat-butiken i närheten av Björkhagens förskola som "toppenbra".

Edvin Johansson i Linköping driver franchisegivaren AutoMat som har ett 30-tal butiker från Sundsvall i norr till Kåseberga i söder. Han vill låta konkursförvaltaren göra sitt jobb först innan han på allvar går vidare med bolagets framtidsplaner för Sonstorpsbutiken.

– Det här är lite diffust. Beskedet var oväntat. Butiken har fungerat bra. Verksamheten var uppskattad, säger han.

undefined
Det finns fortfarande torrvaror kvar på butikshyllorna.

Vad som orsakade konkursen kan han inte svara på. Svinn- och stöldkontot uppges inte vara högre än för andra jämförbara butiker.

– Vi vill hitta ett sätt så affären kan vara kvar tillsammans med oss och målet är nu att hitta en ny entreprenör. Det finns förbättringar att göra på lönsamhet och sortiment. Utifrån kvartalssiffrorna som har presenterats för mig så borde butiken ha gått runt ekonomiskt.

undefined
Kunderna möts av ett meddelande på entrédörren att den nu stängda affären i Sonstorp har drabbats av tekniskt fel.

Kunderna reagerar på att butiken tills vidare är stängd på obestämd tid.

– En ort behöver en butik och det ska vara lätt och smidigt att handla. Affären är populär, säger Zandra Lundmark, förskollärare.

Kollegan Sandra Törnqvist beskriver butiken, som ligger bara ett stenkast från Björkhagens förskola, som "toppenbra".

– Jag handlade där lite då och då. Du blir förvånad över hur många varor man får plats med på så liten affärsyta, berättar hon.

Vi har flera gånger – men utan framgång – sökt företrädaren för butiken i Sonstorp för kommentarer angående konkursen.

Zandra Lundmark och Sandra Törnqvist beklagar att butiken i Sonstorp stängs.
Zandra Lundmark och Sandra Törnqvist beklagar att butiken i Sonstorp stängs.
Karta: Sonstorp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!