Medicinskt ansvarig: "Det har varit dramatiskt"

Efter en extrem vår och försommar har läget börjat återgå till det normala på länets sjukhus. Tobias Ekenlie, medicinskt ansvarig i den regionala sjukvårdsledningen, säger att utmaningen nu är att planera inför en eventuell andra våg.

Tobias Ekenlie är medicinskt ansvarig i den regionala sjukvårdsledningen i Region Östergötland.

Tobias Ekenlie är medicinskt ansvarig i den regionala sjukvårdsledningen i Region Östergötland.

Foto: Region Östergötland/Arkivbild

Östergötland2020-07-16 16:05

I början av mars lades de första covid-19-patienterna in för vård på länets sjukhus. Den 20 mars vårdades fyra smittade personer på intensivvårdsavdelning. En månad senare uppgick antalet smittade intensivvårdspatienter till 31. I det läget kunde inte Region Östergötland veta att kulmen hade nåtts.   

– Det har varit ett dramatiskt förlopp. Först såg vi att trycket ökade. Men vi visste inte hur mycket det skulle öka. Arbetet fokuserade på att bygga upp en kapacitet med en tillräcklig säkerhetsmarginal för att kunna ge en trygg och säker vård till alla som behövde det, säger Tobias Ekenlie, medicinskt ansvarig i den regionala sjukvårdsledningen.

Regionen insåg att kapaciteten för att ta hand om smittade patienter snabbt behövde byggas ut. Samtidigt räckte inte den ordinarie personalen till. 

– Det var ett stort teamarbete från många håll. Vi fick jobba med väldigt mycket utbildning. Personer som normalt sett inte arbetar inom intensivvården snabbutbildades för att sedan kunna göra fantastiska insatser, säger Ekenlie och fortsätter: 

– Lokaler som normalt sett inte används för intensivvård togs i bruk. Det har funnits en hel avdelning på US med en stor kapacitet som aldrig användes.

Trots att trycket i april var extremt fanns det hela tiden kapacitet att ta emot fler smittade patienter. 

– Den övergripande strategin att platta ut kurvan för att kunna hantera den här toppen har lyckats. I Östergötland har vi aldrig överskridit den totala kapaciteten av intensivvård.  

När var det som mest dramatiskt?

– Det beror på vem man pratar med. För de på golvet som jobbar med patienterna så har det varit ett hårt tryck under lång tid. Omställningen har lett till att det är väldigt mycket vård som vi inte har kunnat ge. Vi fick dra ner ordentligt på vår operationskapacitet.

Efter toppen i mitten av april har antalet covid-patienter i behov av sjukhusvård successivt minskat. På torsdagen vårdades endast fyra smittade patienter på intensivvårdsavdelningarna i Linköping och Norrköping. 

Är ni tillbaka i ett läge där ni har kunnat återuppta den vanliga vården?

– Nu har vi nått en ny platå där vi har en lugnare situation med mycket mindre intensivvårdsbehov. Sedan har intensivvården under sommaren varit hårt pressad av annan typ av vård. Vi har haft personer som skadats i olyckor och vi har på US ett nationellt uppdrag för att ta hand om brännskadade patienter, säger Ekenlie och fortsätter: 

– På det stora hela kan man säga att det nu är ungefär som en vanlig sommar med ett litet extra flöde av covid-patienter. I systemet har vi skapat en kapacitet att hantera covid med en viss säkerhet och därför är vi bättre bemannade än under en normal sommar. 

När kände ni att det började lugna ner sig?

– Det är egentligen under de senaste veckorna vi har känt en tydlig lättnad. Variationen kan vara stor från en dag till en annan. Det kan komma tillfälliga toppar och då är det svårt att avgöra om det beror på slumpen eller om det är något nytt på gång. 

Klarar Region Östergötland en andra våg?

– Vi pratar om det hela tiden och vi har en planering för att hantera det när och om det skulle uppkomma. Den planering som ligger just nu över sommaren är en bredskapssituation där vi har en viss extra kapacitet för att kunna ta hand om fler fall. Under hösten vet vi inte hur det kommer att vara, men grundplaneringen är att vi jobbar vidare med den ordinarie intensivvårdskapaciteten och planerar operationer utifrån en normal kapacitet.

En stor utmaning inför hösten är att minska de långa operationsköerna. 

– Det är framför allt en kö till operationer som vi på olika sätt arbetar med. Vi måste skapa möjligheter för att få till de operationer som behövs. Vi räknar med att gå tillbaka till den ordinarie kapaciteten när semestrarna är slut i vecka 36. 

Region Östergötland överväger att köpa in extern vård för att minska operationsköerna. 

– Vi tittar på olika möjligheter att öka kapaciteten inom regionen och har tillskapat en gemensam styrning och planering för alla operationer i länet. Det kommer att ta lång tid att komma ikapp. Vi ser även på möjligheter att köpa vård från externa leverantörer där det är lämpligt och ger god kvalitet för patienterna.

Så ser det ut just nu

På torsdagen vårdades totalt 17 covid-19-patienter på länets sjukhus, varav fyra inom intensivvården. På Universitetssjukhuset vårdades sex smittade på vårdavdelning och en på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades sex patienter på vårdavdelning och tre inom intensivvården. På lasarettet i Motala vårdades en smittad patient. Sedan utbrottet började har 251 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet. 3 570 har testat positivt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!