Micko: Svårt med upphandlingar

– Det är svårt med upphandlingar. Därför blir det fel ibland. Det är jag den förste att erkänna, säger Lena Micko (S), ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

LINKÖPING 20130430
Kommunalrådet Lena Micko (s).
Bild Jeppe Gustafsson

LINKÖPING 20130430 Kommunalrådet Lena Micko (s). Bild Jeppe Gustafsson

Foto: Jeppe Gustafsson

Östergötland2015-07-07 15:47

Snart kommer jätteprojektet Ostlänken att få sin början. Eller i varje fall till år 2017. Det finns fortfarande många frågor kring projektet. Upphandlingen inför byggstarten diskuteras flitigt. I Almedalen har just upphandlingar diskuterats mycket. Men också betydelsen av genomtänkta upphandlingar inför just Ostlänkenbygget.

– Bra offentliga upphandlingar handlar om bra samarbeten mellan företagen, kommuner, landsting, regioner och myndigheterna. Vi måste mötas tidigt för att diskutera behov och hitta sätt att göra delar av upphandlingarna mer tillgängliga för mindre företag. Konkurrens är bra för alla, säger Lena Micko.

SKL har också tillsammans med regeringen och Teknikföretagen tagit fram ett program som innebär att upphandlande myndigheter förbereder och genomför dialoger med eventuella leverantörer i ett tidigt skede i upphandlingarna.

– Kan vi träffas tidigt får vi veta vad som erbjuds och kan samtidigt få ta del av erfarenheter av offentliga upphandlingar. Att mötas är viktigt för att öka kvalitén och konkurrensen, säger hon.

En snabb slagning i olika mediearkiv visar att det har varit en hel del dåliga offentliga upphandlingar genom åren över hela Sverige. Uppföljningar och referenstagande har ibland inte ens existerat.

– Jag är medveten om att problemen finns. Och att det kan drabba många med dåliga upphandlingar. Kvalitets- och utvärderingskrav borde ha en given plats när en upphandling sker. Ibland undrar jag varför man inte frågat grannkommunen om deras erfarenheter?

Vad gör ni åt problemen?

– Vi jobbar med det här och stöttar kommunerna. Kommunerna är också mycket intresserade av att få mer kunskap. Samtidigt kan vi inte detaljstyra för mycket. Vi kan vara ett stöd. Men det är alltid verksamheten som måste göra uppföljningen.

För ett par veckor sedan beslutade regeringen att sociala krav ska finnas med när Trafikverket upphandlar inför bygget av Ostlänken. Sociala krav kan innebära att den som vill ha ett kontrakt med statliga myndigheter och verk måste anställa eller erbjuda praktikplats åt ett visst antal långtidsarbetslösa. Modellen är sedan tänkt att användas på andra offentliga upphandlingar.

– Det här är bra. Och några av våra medlemmar jobbar också med frågan om social hänsyn i sina upphandlingar. I Göteborg är social hänsyn viktigt. I Örebro finns ett färskt exempel. Jag är övertygad om det finns en samhällsvinst i att inte alltid gå på priset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om