– Mycket hedrande! Tänk om mina föräldrar hade levt, då hade jag skickat motiveringen till dem, jag är säker på att de hade varit stolta, säger landshövdingen.
Bottniska viken
Elisabeth Nilsson är uppvuxen på en bondgård i Bottniska viken och van att äta mat från den egna gården.
I Östergötland har hon tagit initiativ till arbetet för en regional livsmedelsstrategi.
Den handlar bland annat om att öka medvetenheten om vikten av lokal och även svensk mat och att öka efterfrågan på sådana varor.
– Det handlar också om, på lång sikt, vår försörjningstrygghet. Och om kvalitet.
– I Sverige används inte antibiotika som en del av fodret till djuren och vi har en djurhållning som hör till världens bästa, säger hon.
Elisabeth Nilsson tycker att vi alla ska reflektera mer över vad vi köper för mat och att vi bör fråga efter svenska varor i affärerna.
– Jag är själv inte fullständig renlärd, utan syndar ibland. Men jag tittar väldigt noga till exempel på var kött kommer ifrån, inte bara var det är förpackat.
Motiveringen
"Med matkulturen i sin agenda lyfter vår kandidat på ett föredömligt och engagerat sätt värdet av lokal livsmedelsproduktion i en mängd publika sammanhang. Som initiativtagare till arbetet för en regional Livsmedelsstrategi sätter vår ambassadör en målsättning på en politisk agenda som gynnar utvecklingen för närproducerad mat i Östergötlands län."